Credit pentru Prima casa, in lei sau in euro?

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 09:47
3573 citiri
Credit pentru Prima casa, in lei sau in euro?

Va ganditi sa aplicati pentru un credit Prima casa? Prima intrebare este legata de moneda in care ar fi cel mai bine sa fie luat acest imprumut.

Calculele facute publice atat de oficialii guvernamentali, dar si de analisti au fost, intentionat sau nu, estimate in moneda europeana. Astfel, pentru un credit de 60.000 euro, rata minima este in jur de 340 euro/luna, scrie Imopedia.ro.

Potrivit portalului mentionat, in conditiile in care salariile majoritatii romanilor sunt in lei, nu avem cum sa nu ne intrebam care este solutia cea mai buna pentru un asemenea credit: cea in care optam pentru creditul in lei, sau pentru cel in euro.

"Opiniile in piata sunt impartite. Exista avantaje pentru creditul in lei cum legate de inexistenta riscului de fluctuatie a cursului valutar si, daca mai tinem cont si de deprecierea abrupta a monedei nationale din ultima perioada, un credit in lei poate fi o alegere mai prudenta", arata analistii citati de Imopedia.ro.

Pe de alta parte, nici creditul in valuta nu este lipsit de avantaje, imprumuturile in valuta fiind, in general, recomandate persoanelor care obtin venituri in moneda straina sau care au salariile indexate in functie de cursul de schimb.

In aceste cazuri, riscul valutar este acoperit, iar clientul nu va fi afectat de evolutiile nefavorabile de pe piata valutara. Cert este ca pe piata se simte o atractie mai mare pentru creditul in euro. Motivul? Dobanzile la creditul in euro pot fi mai mici decat la cel in lei si au costuri totale mai reduse, ceea ce ofera solicitantilor posibilitatea de a obtine o suma mai mare.

Totodata un lucru de care trebuie sa tinem cont este faptul ca in scurt timp Romania va trece la moneda nationala euro, si ca urmare un credit in euro va simplifica mult situatia in acel moment, conform analistilor citati de portal.

Acestia avertizeaza asupra riscului cresterii dobanzii pe parcursul celor 25-30 de ani cat dureaza creditul, tinand cont de faptul ca momentan EURIBOR se afla la un prag minim istoric, care insa pe termen lung este foarte posibil sa se redreseze.

Astfel daca acum costul unui credit este Euribor + 4%, in conditiile in care Euribor este in jur de 1,25 -1,30%, exista premise ca peste cativa ani Euribor sa ajunga la un procent mult mai mare, acest lucru ducand la cresterea costului total al creditului.

In ceea ce priveste Robor, acesta este mult mai ridicat decat Euribor, situandu-se undeva in jurul a 9-10%, dupa ce acum cateva luni ajunsese si la 15-18%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#avantaje, #costuri, #credite, #dezavantaje, #dobanzi, #euribor, #euro, #lei, #robor , #Prima casa