Deprecierea cursului valutar creste valoarea ratelor in euro

Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 20:08
2090 citiri
Deprecierea cursului valutar creste valoarea ratelor in euro

Criza politica a depreciat cursul valutar euro/leu cu 9 bani. Pierderea inregistrata de moneda nationala nu este nesemnificativa.

La Banca Romaneasca cursul de schimb euro/leu la vanzare era cotat, la sfarsitul lunii septembrie la  4,2530 lei, in 30 septembrie, iar la sfarsitul saptamanii trecute banca vindea un euro cu 4,3180 lei.

Vineri, BCR vindea un euro cu 4,32 lei, iar la Volksbank si BRD, cursul valutar la vanzare pentru moneda unica era de 4,33, respectiv 4,36 lei.

Deprecierea accelerata a cursului valutar i-a facut pe clientii bancilor sa plateasca in contul ratelor in euro sume mult mai mari. Spre exemplu, la Alpha Bank, o persoana care avea un credit in valoare de 57.000 de euro, luat prin programul Prima Casa, pe o perioada de 30 de ani, ar fi trebuit sa plateasca vineri cu aproximativ 21 de lei mai mult decat la sfarsitul lunii trecute.

Majorarea valorii ratei in lei, pe fondul deprecierii leului, vine in completarea altor doua "dezavantaje" pe care le au clientii acestei banci: unul dintre cele mai dezavantajoase cursuri de schimb de pe piata (potrivit datelor comparate existente pe site-urile principalelor institutii bancare) si cel mai scump credit de Prima Casa, potrivit informatiilor de pe vreaucredit.ro .

Chiar daca au rate mai mici la acest tip de credit si au un curs ceva mai bun decat cel din exemplul anterior, exista totusi banci unde valoarea ratei in lei a crescut cu peste o data si jumatate fata de Alpha Bank.

Acesta este exemplul BRD, unde pentru un credit similar, echivalentul in lei a ratei lunare a fost in urma cu doua zile cu 34 lei mai mare decat in urma cu aproximativ doua saptamani, cand cursul bancii batea spre 4,25 lei.

Concret, modul diferit in care reactioneaza bancile la devalorizarea leului a facut ca diferenta dintre ratele pentru doua credite similare de la BRD si Alpha Bank sa se reduca de la 113 lei, pe 30 septembrie, la 100 de lei, in favoarea primeia.

Mentionam ca rata estimata pentru un credit in euro in valoare de 57.000, luat prin programul Prima Casa, pe o perioada de 30 de ani, este de 307,05 lei la BRD, in timp ce la Alpha Bank rata este cu 20,71 euro mai mare.

Trebuie adaugat faptul ca BRD practica pentru acest credit o rata a dobanzii de 3,73 %, spre deosebire de Alpha Bank care practica o rata a dobanzii de 5,12 %. Cu toate acestea, nivelurile dobanzilor anuale efective sunt apropiate 5,46 %, respectiv 5,8%, din cauza comisioanelor mult mai mari la BRD.

#bnr, #casa, #curs, #euro, #leu, #prima , #Prima casa