Infrastructura pentru "Prima casa" va fi operationala integral in cateva luni

Joi, 11 Iunie 2009, ora 13:51
1837 citiri
Infrastructura pentru "Prima casa" va fi operationala integral in cateva luni

Fondul National de Garantare pentru IMM-uri (FNGIMM) va crea o infrastructura separata pentru derularea Programului "Prima Casa", care va fi operationala integral in cateva luni, dar programul va putea porni in urmatoarele 30 de zile, cu o capacitate de 20% din necesar.

"Pentru Programul «Prima Casa» este nevoie de o infrastructura total diferita fata de ce avem acum. Trebuie organizate toate departamentele, inclusiv contabilitatea va fi separata. Probabil ne va lua cateva luni pentru a atinge nivelul optim, dar in prima luna vom putea deschide programul cu circa 20% din necesar", a spus presedintele FNGIMM, Aurel Saramet, potrivit Mediafax.

El a explicat ca, desi fondul va functiona doar ca un intermediar privind garantia statului, va avea in atributie urmarirea intregului proces, precum si evolutia creditelor, ceea ce presupune un efort considerabil.

Saramet a afirmat ca nivelul comisioanelor va fi mult mai mic decat in cazul garantiilor acordate pentru intreprinderile mici si mijlocii, dar ca inca nu s-a stabilit cifra finala.

Guvernul se va reuni, duminica, in sedinta, printre altele pentru a discuta normele metodologice de aplicare a programului "Prima Casa".

Executivul va fixa dobanzi si comisioane maxime practicate de banci in cadrul acestui program, iar pentru locuintele mai scumpe de 60.000 de euro, suma garantata de stat, cumparatorul va acoperi diferenta din resurse proprii.

#infrastructura, # credite, # comisioane, # garantii , #Prima casa