Ministrul Nita, fata in fata cu "factorii interesati" de programul Prima Casa

Luni, 25 Mai 2009, ora 14:45
1633 citiri
Ministrul Nita, fata in fata cu "factorii interesati" de programul Prima Casa

Vicepremierul Dan Nica a declarat luni, la finalul sedintei coalitiei guvernamentale, ca ministrul IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri, Constantin Nita, va avea marti o discutie publica cu factorii interesati de lansarea programului "Prima Casa" pentru reducerea dobanzilor la credite, potrivit Newsin.

"Maine(n.r.-marti) domnul ministru Nita va avea o discutie publica cu factorii interesati pentru ca sa indentificam acest set de masuri suplimentare, astfel incat acest program, Prima Casa, sa aiba efectul si amplitudinea pe care ne-o dorim", a spus Nica.

De asemenea, vicepremierul a precizat ca "este nevoie de o modificare a actului normativ pentru fondul de contragarantare, ca sa introducem si obiectivul de obtinere a garantiilor pentru cei care doresc sa-si achizitioneze o prima casa".

"Ceea ce este important este ca, prin pachetul de masuri, alaturi de acesta de garantare, sa venim cu o reducere a dobanzii pe care o vor plati cei care achizitioneaza aceasta casa. Este extrem de important sa nu avem o reducere a dobanzii pe care sa o vedem doar in cateva procente, ci sa fie o reducere reala, astfel incat aceasta eliminare a riscului, pe de o parte, si celelalte masuri care mai pot fi luate sa duca la o dobanda apropiata de ceea ce inseamna pana la urma o dobanda normala. Vorbim aici de dobanda de refinantare a bancilor mari plus un cost minim de administrare si atat", a explicat Nica. Statul poate garanta circa 16.000-17.000 de case noi cumparate prin Programul "Prima casa" si poate dubla suma garantata la 200 milioane euro daca piata se misca, iar bancile pot sa dea credite din august-septembrie, a declarat sambata, la Realitatea TV, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.

"Daca vreti sa va cumparati un apartament de 100.000 de euro, va duceti la banca si cereti imprumut acei bani. Banca spune ca poate sa va ia avans 30%. Dumneavoastra nu aveti 30% si atunci acest fond de garantare vine si garanteaza bancii. Orice persoana care nu are o locuinta in proprietate are dreptul la asta si va garanta cu locuinta pe care o cumpara. Prin fondul de garantare, guvernul garanteaza 16.000-17.000 de apartamente", a spus Pogea.

Ministrul a explicat ca, in urma discutiilor preliminare avute cu expertii bancilor, acestia au fost multumiti de program, intrucat "acest pachet este cel mai bun mecanism pentru ca ajuta la securizarea riscului de nerambursare".

Bancile au posibilitatea, prin acordarea de credite in cadru acestui program, sa-si reduca cheltuielile cu provizioanele, potrivit ministrului finanatelor, care a precizat ca statul va selecta bancile care vor participa la program pe baza unr criterii precum costurile efective cele mai mici si limitarea avansului la 5%.

#banci, #contragarantare, #credite, #dobanzi, #fond, #nita, #pogea , #Prima casa