Oamenii de afaceri: proiectul "Prima casa" ar trebui sa includa doar locuinte noi

Marti, 26 Mai 2009, ora 18:50
3935 citiri
Oamenii de afaceri: proiectul "Prima casa" ar trebui sa includa doar locuinte noi

Reprezentantii mediului de afaceri au declarat, marti, in cadrul unei dezbateri pe tema relansarii sectorului de constructii, ca programul "Prima casa" trebuie sa includa doar locuintele noi, precizeaza NewsIn.

"Acest proiect vine cam tarziu, daca tinem cont ca acesta este aplicat deja in mai multe tari europene.

La noi noutatea este ca se garanteaza creditul pentru achizitionarea de locuinte, iar in strainatate sunt sustinute dobanzile si este redus TVA-ul", a spus secretarul general al Ascociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Cristian Parvan.

Acesta a subliniat ca garantarea creditelor trebuie sa se faca numai pentru locuintele nou construite. Parvan a mai mentionat ca, in paralel cu acest proiect, trebuie sa se gaseasca solutii si pentru sprijinirea construirii de imobile pentru locuinte destinate inchirierii.

"Noi acum discutam pe trei declaratii publice si nu avem niciun fel de date", a mai adaugat Cristian Parvan.

Presedintele Unimpresa, Stefano Albarosa, a subliniat ca, in Romania, nu exista o problema in privinta cererii de locuinte pe piata, ci una de finantare.

"In Romania, in momentul de fata, numai 7% din locuinte au fost construite dupa 1989", a spus Stefano Albarosa.

Acesta a mai spus ca Romania se confrunta cu un deficit la mia de locuitori, dand drept exemplu situatia Ungariei unde sunt 424 de locuinte la 1000 de locuitori, sau Bulgaria, care are 486 de locuinte la mia de locuitori, in timp ce in Romania exista 321 de locuinte la 1000 de locuitori.

Presedintele Unimpresa a mai spus ca in Italia exista un program similar, dezvoltat de autoritatile italiene, pentru relansarea economiei. Acesta propune ca, in proiectul "Prima casa" sa fie inclusa si scaderea TVA-ului pentru achizitionarea de locuinte, care in Italia a fost micsorata de la 19% la 4%, si acordarea unor astfel de garantii si pentru cei care construiesc locuintele nu numai pentru cei care le cumpara.

Ministrul IMM-urilor, comertului si mediului de afaceri, Constantin Nita, a declarat marti ca programul "Prima casa" s-ar putea desfasura, intr-o prima faza, pe o perioada de patru ani si vizeaza construirea si cumpararea a circa 50.000 de locuinte.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, anunta recent ca executivul a aprobat prin memorandum programul "Prima Casa", prin care va garanta 80% din valoarea unui imprumut pentru cumpararea unei locuinte de catre persoanele fizice. Programul se adreseaza in special familiilor tinere, care nu au avut niciodata o casa in proprietate si nici nu au luat pana acum un credit ipotecar.

Resursele fondului vor fi asigurate dintr-un imprumut de 100 milioane euro, care va fi garantat de stat in proportie de 80%, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, caruia ii va fi extins obiectul de activitate, putand garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.

#banci, #casa, #locuinte, #pogea, #prima, #proiect , #Prima casa