Pogea crede ca Prima Casa va creste preturile la locuinte

Duminica, 24 Mai 2009, ora 14:14
2692 citiri
Pogea crede ca Prima Casa va creste preturile la locuinte

Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, considera ca preturile la locuinte ar trebui sa creasca, in urma deblocarii pietei prin programul "Prima Casa" si bancile vor putea sa dea credite din august-septembrie.

"In mod logic, preturile la locuinte ar trebui sa creasca in urma acestui program. Dezvoltatorii imobiliari ar trebui sa se bucure, deoarece piata este astazi blocata. Ei ar trebui sa renunte la o parte din profit si sa dea drumul la piata", a declarat sambata Pogea, intr-o emisiune la Realitatea TV.

Statul poate garanta circa 16.000-17.000 de case noi cumparate prin Programul "Prima Casa".

Ministrul s-a aratat optimist in privinta succesului de care se va bucura acest program, in special in randul tinerilor, anuntand chiar ca fondul de garantare ar putea fi suplimentat sau chiar dublat, daca se vor arata multi doritori de locuinte achizitionate in acest mod.

"Daca vreti sa va cumparati un apartament de 100.000 de euro, va duceti la banca si cereti imprumut acei bani. Banca spune ca poate sa va ia avans 30%. Dumneavoastra nu aveti 30% si atunci acest fond de garantare vine si garanteaza bancii. Orice persoana care nu are o locuinta in proprietate are dreptul la asta si va garanta cu locuinta pe care o cumpara", a explicat Pogea.

Legea administrarii fiscale

Pe de alta parte, ministrul a declarat ca pana la sfarsitul acestui an va intra in vigoare o lege a administrarii fiscale, care va determina agentii economici sa isi documenteze din timp politicile fiscale, pentru a nu fi nevoiti sa si le modifice ulterior.

"Ea exista si acum, dar nu este obligatorie", a spus Pogea recunoscand ca multora nu o sa le placa.

El a precizat ca noua lege va sta la baza programarii bugetare multianuale si ca ea nu va mai permite rectificari bugetare atat de dese ca in prezent.

Taierea taxelor

De asemenea, ministrul de Finante a reamintit decizia Guvernului ca pana pe 15 iunie sa se definitiveze situatia celor 179 de taxe si tarife pe care romanii sunt obligati sa le plateasca in prezent.

"O parte se elimina definitiv, iar o parte se reduc sau se comaseaza", a mai spus ministrul, precizand ca masura va ajuta cetateanul sa nu mai piarda timpul plimbandu-se de la un oficiu la altul.

In plus, ministrul de Finante a anuntat ca Guvernul isi pastreaza ca obiectiv neimpozitarea profitului reinvestit si ca aceasta masura va fi aplicata in partea a doua a acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#casa, #pogea, #prima , #Prima casa