Prima Casa 4 nu coboara pretul apartamentelor vechi

Marti, 03 Mai 2011, ora 10:19
4489 citiri
Prima Casa 4 nu coboara pretul apartamentelor vechi

Programul Prima Casa 4 nu i-a influentat pe proprietarii apartamentelor vechi din tara, care nu au operat scaderi de pret semnificativ, ca urmare a lansarii celei de-a patra edtii a programului guvernamental, conform unei analize realizate de imobiliare.ro care mai releva faptul ca valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru luna aprilie a ajuns la valoarea de 1.049 euro/mp util,

Proprietarii au ramas in mare masura indiferenti si lipsiti de reactie imediata fata de implementarea Programului Prima Casa 4, pe segmentul apartamentelor vechi oscilatiile de pret fiind cuprinse intre -0,3% in Brasov si +0,7% in Cluj. In aprilie, variatii mai mari ale pretului au avut loc pe segmentul apartamentelor noi, dezvoltatorii reactionand insa intr-un mod contrastant de la un oras la altul », sublineaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro. 

Bucuresti

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti indica, pentru luna aprilie, o valoare medie de 1.184 euro/mp util (+1,3%) pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, inregistrand, pentru a patra luna consecutiv, o usoara crestere sub influenta evolutiei apartamentelor noi.

Apartamentele vechi nu au cunoscut o evolutie semnificativa.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna aprilie la valoarea de 1.390 euro/mp util, in crestere cu 4,5% fata de luna martie. Cea mai interesanta evolutie au avut-o apartamentele noi mari, care s-au scumpit cu aproape 5%. Garsonierele noi au inregistrat cea mai mica rata de crestere in ultimele 30 de zile, de 0,9%.

In aprilie, pretul apartamentelor vechi din Capitala a ramas mai degraba constant. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.101/euro mp de suprafata utila, cu 0,1% mai mult decat in luna precedenta, dar cu 11,3% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Nicio categorie de apartamente vechi din Capitala nu a inregistrat o oscilatie de pret mai mare de 1% in ultimele 30 de zile.

Brasov

Brasovul se regaseste printre orasele care au cunoscut o evolutie in scadere a preturilor in luna aprilie. Conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 871 euro/mp de suprafata utila, cu 0,3% mai putin decat in luna martie.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 6,8% mai mic. Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a atins valoarea de 934 euro/mp si a scazut in ultimele treizeci de zile cu 0,5%. Si in cazul apartamentelor vechi, pretul solicitat de proprietari in luna aprilie a scazut, dar cu doar 0,3%.

In aprilie, in Brasov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,3%, pretul acestora coborand de la 870 euro/mp util pana la o valoare medie de 867 euro/mp util. Garsonierele au cunoscut cea mai mare crestere de pret : +1%. Pretul cerut pentru apartamentele cu doua camere a crescut in aprilie nesemnificativ, cu 0,2%.

Apartamentele cu trei camere au inregistrat o scadere de 1,5%, iar cele cu patru camere s-au ieftinit cu 0,9% in intervalul analizat. In comparatie cu aprilie 2010, preturile apartamentelor vechi din Brasov sunt in prezent cu pana la 8,4% mai ieftine.

Cluj-Napoca

Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca a inregistrat o usoara scadere de 0,6%, in aprilie. Astfel, pretul mediu pentru apartamentele scoase la vanzare in Cluj-Napoca pentru a patra luna din an este de 982 euro/mp util. Valoarea actuala este cu 7% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni.

Scaderea de pret a fost resimtita pe segmentul apartamentelor noi, influentand evolutia generala de pret. Pretul apartamentelor noi a inregistrat o scadere de 3,7% in ultimele treizeci de zile, pana la 933 euro/mp, valoare mai mica cu 9% decat cea inregistrata in urma cu 12 luni.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vanzare in Cluj-Napoca a evoluat diferit, ajungand la valoarea medie de 1.005 euro/mp util, in crestere cu 0,7% fata de luna martie.

Cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul garsonierelor vechi, unde a fost constatata o crestere importanta de 2,8%.

Apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 0,6% in ultimele treizeci de zile, aceeasi variatie de pret fiind inregistrata si de apartamentele vechi cu doua camere. Preturile solicitate pentru apartamentele vechi sunt cu pana la 6,5% mai mici in comparatie cu luna aprilie 2010, cea mai mare diferenta fiind inregistrata in cazul apartamentelor vechi cu doua camere.

Constanta

Preturile apartamentelor din Constanta au recuperat terenul pierdut in luna martie, crescand cu 1% in aprilie. Valoarea medie inregistrata pentru luna aprilie este de 950 euro/mp util. Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 2,6% de la 945 euro/mp util pana la 970 euro/mp util.

Tendinta s-a manifestat mai putin insa in cazul apartamentelor vechi al caror pret mediu pe metru patrat util a inregistrat, in aprilie, o crestere de 0,3%, atingand valoarea de 943 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta sunt, in medie, cu 7% mai mici.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o crestere de 0,3% in luna aprilie, avand o evolutie similara cu cea inregistrata in luna precedenta, atingand valoarea de 943 euro/mp util. Pe categorii de apartamente, s-au inregistrat scumpiri in cazul unitatilor cu trei camere (0,4%), dar mai ales la garsoniere (1,6%).

Apartamentele cu doua camere s-au ieftinit cu 0,4%. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul apartamentelor cu doua camere, 10,1%, iar cea mai mica, de 6,7%, apare in cazul apartamentelor cu trei camere.

Timisoara

Preturile apartamentelor din cel mai mare oras din vestul tarii inregistreaza o crestere de 0,6%.

Valoarea Indicelui imobiliare.ro inregistrata pentru a patra luna din an urca din nou peste pragul de 800 euro, pana la 803 euro/mp util. La Timisoara, intalnim in continuare cea mai mare diferenta de pret fata de aceeasi perioada a anului trecut: aproape 15%.

Apartamentele noi s-au scumpit in intervalul analizat cu 2,1%. Pretul mediu pentru aceasta categorie este de 861 euro/mp util. In acelasi timp, pretul solicitat pentru apartamentele vechi scoase la vanzare a ramas practic constant (+0,1%).

In aprilie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a crescut nesemnificativ la 790 euro, cu 0,1% mai mult decat in martie. Situatia se prezinta insa diferit pe categorii de apartamente.

Apartamentele vechi cu patru camere au inregistrat cea mai mare scadere de pret, de 2,7%.

Apartamentele cu doua camere s-au ieftinit cu 1%.

Garsonierele au inregistrat o scadere de 2,4%, in timp ce pretul apartamentelor cu trei camere a recuperat din terenul pierdut in perioada anterioara, apreciindu-se cu 1%.

In comparatie cu luna aprilie 2010, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins intre 11,2% in cazul garsonierelor si 20,5% in cazul apartamentelor cu patru camere, aceasta fiind cea mai mare diferenta inregistrata la nivel national.

Iasi

Indicele imobiliare.ro pentru Iasi indica, pentru luna aprilie 2011, o valoare medie de 817 euro/mp util, in scadere cu 3%, fata de luna martie. In comparatie cu luna aprilie 2010, preturile solicitate in prezent pentru apartamentele scoase la vanzare in capitala Moldovei sunt cu 11,1% mai mici. Tendinta de scadere a fost resimtita cu precadere in cazul apartamentelor noi.

Ploiesti 

Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti indica, in luna aprilie, o valoare medie de 895 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Pretul apartamentelor de aici a inregistrat, in ultimele treizeci de zile, o crestere de 1,6%. In comparatie cu luna aprilie 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu aproape 11% mai mici.

 

 

#apartment vechi, #pret apartament proprietari, #pret apartamente, #prima casa 4, #program prima casa , #Prima casa