Prima Casa 5: Va fi sau nu va fi? Care sunt optiunile

Joi, 03 Mai 2012, ora 12:22
5557 citiri
Prima Casa 5: Va fi sau nu va fi? Care sunt optiunile

Programul Prima Casa este principalul motor al industriei imobiliare in timp de criza, insa specialistii se arata rezervati in ceea ce priveste prelungirea acestui program guvernamental.

In ciuda faptului ca Prima Casa este utila pietei imobiliare actuale, guvernul ar putea opri acest program considerat a fi "populist si electoral" si fara baze economice, el fiind lansat inainte de alegerile din 2009.

"Programul Prima Casa a fost un program populist si electoral, dupa parerea mea. Nu a fost bazat pe fundamente economice, insa a avut totusi rolul, cel putin la nivel psihologic, sa dea o speranta si sa mentina increderea ca piata imobiliara sa nu se prabuseasca chiar la cote extrem de mici.

Se pare ca are mari sanse ca el sa fie oprit, acest program, insa bancile s-au pregatit si au scos pe piata bancara produse de creditare alternative relativ asemanatoare cu prima casa. Nu la fel de bune, dar apropiate", a declarat recent pentru Business24 Dr. Ion Radu Zilisteanu.

Citeste si Previziuni imobiliare: Ce va omori Prima Casa - Interviu Ion Zilisteanu.

"Programul Prima Casa a deveni un reper, deblocand la momentul lansarii lui piata imobiliara si pe cea c creditelor ipotecare. ne aflam insa in punctul in care sunt sanse mici de prelungire a acestui program, fiind greu de crezut ca statul va putea continua garantarea. In plus, in ultima perioada, bancile au scos pe piata produse similare in ceea ce priveste rata lunara cu cea estimata pentru Prima Casa", este si parerea presedintelui Asociatiei Brokerilor Imobiliari (ABI), Dragos Vilceanu, conform unui comunicat de presa remis Business24.

Plafonul pentru Prima Casa, epuizat pana in septembrie

Banii pusi la dispozitie de banci pentru acest program vor fi suficienti pana in august - septembrie 2012, sustin cei de la ABI. Luand in considerare ca unui potential cumparator ii trebuie aproximativ 3 luni pentru intreg procesul (din care o luna pentru prospectarea pietei si aproximativ doua luni pentru obtinerea creditului), luna care tocmai a inceput, poate fi ultima in care clientii pot profita de Prima Casa.

Persoanele care vor sa profite de acest program ar trebui deci sa se grabeasca. Prima Casa 4 "cere" un avans de 5%, iar rata lunara nu depaseste, de cele mai multe ori, chiria pentru un apartament similar.

Inca de la lansarea sa din 2009, principalul avantaj al programului a fost acela al avansului minim solicitat cumparatorilor, de doar 5% din valoarea proprietatii, dar si garantarea creditului de catre Guvern. In schimb insa, cumparatorul nu are voie sa instraineze imobilul timp de cinci ani. De altfel, creditul nu poate fi refinantat.

Atractia programului sta in avansul mic

Avansul mai mic decat la alte credite este unul din principalele avantaje ale programului Prima Casa, dar in situatia economica actuala si aceste sume pot ridica probleme.

"Ca sa contractezi un credit trebuie sa ai si avansul. E adevarat ca avansul la Prima Casa e destul de mic, insa pe aceasta criza economica si financiara, destul de putini sunt cei care isi pot permite sa depuna un avans pentru un astfel de credit", afirma Dr. Ion Radu Zilisteanu.

Alte optiuni

In cazul in care programul Prima Casa va fi retras de pe piata, bancile sunt pregatite cu credite imobiliare cu conditii asemnatoare. Diferenta dintre cele doua tipuri de credite este insa de cateva zeci de euro.

Spre exemplu, pentru un imprumut de 55.000 de euro pe 30 de ani la BRD, prin programul Prima Casa, rata lunara este 293 de euro, asigurarea de viata fiind inclusa. Pentru aceeasi suma si aceeasi perioada de timp, creditul Habitat al celor de la BRD va ofera doua posibilitati. Fie platiti un avans de 5-25%, caz in care rata lunara atinge 406 euro, sau un avans de 25%, situatie in care rata coboara pana la 389 euro pe luna.

Pentru un credit de 55.000 de euro pe 360 de luni de la BCR, prin programul Prima Casa, trebuie sa platiti o rata lunara de 295 de euro. Oferta de credite imobiliare ale celor de la BCR va ofera posibilitatea contractarii unui credit mai avantajos daca aveti posibilitatea sa dati un avans de 25% proprietarului. Rata unui astfel de credit este de 281 de euro. In cazul in care puteti sa platiti doar 5% avans, ca in cazul unui credit Prima Casa, rata ajunge insa la 356 de euro.

#credit Prima Casa 5, #viitor program Prima Casa, #rate credit imobiliar, #rate credit Prima Casa, #oprire Prima Casa , #Prima casa