Prima Casa ar putea deveni Noua locuinta: Ce se schimba - Interviu

Marti, 05 Februarie 2013, ora 09:20
3554 citiri
Prima Casa ar putea deveni Noua locuinta: Ce se schimba - Interviu
Sursa foto: www.9am.ro

Daca Executivul va schimba programul Prima Casa in Noua locuinta destinat exclusiv achizitiei de imobile noi, Fondul de Garantare ar trebui sa ia masuri suplimentare in situatia in care dezvoltatorul da faliment sau intra in insolventa, explica analistul imobiliar, doctor Ion Radu Zilisteanu intr-un interviu acordat Business24.

Zilisteanu crede ca piata locuintelor vechi nu va fi afectata de aceasta masura pentru ca bancile au creat noi produse pentru clientii interesati sa achizitioneze un asemenea imobil.

In aceasta forma, destinata doar locuintelor nou construite, programul ar fi intrat in incidenta legii ajutorului de stat pentru ca favoriza doar o parte a pietei. Ion Radu Zilisteanu explica in ce conditii s-ar putea pune in practica in 2013 ceea ce in 2009 nu s-a putut:

In ce conditii credeti ca poate Executivul modifica programul Prima Casa in Noua Locuinta dupa ce in 2009 nu au reusit?

In timpul guvernului Boc, Consiliul Concurentei si autoritatile de la Bruxelles au considerat ca ar putea sa fie ajutor de stat. Totusi, daca subventioneaza utilizatorul final si daca programul este gandit in mod corespunzator poate sa nu fie considerat ajutor de stat pentru ca nu subventioneaza in mod direct dezvoltatorii.

Doar in acel caz este ajutor de stat, cand subventionezi direct dezvoltatorii. Presupun ca Guvernul Ponta a facut impreuna cu Consiliul Concurentei o cercetare si s-ar putea sa se fi ajuns la un acord cu autoritatile de la Bruxelles. Daca insa l-au facut fara a consulta autoritatile europene atunci ar putea avea probleme asa cum a avut si guvernul Boc.

In ce masura intentia guvernului de a schimba filosofia programului si de a-l orienta catre achizitia de imobile noi se va reflecta pe piata de imobiliare?

In ceea ce priveste, insa, intentia guvernului de a schimba filosofia programului putem spune ca se revine la intentia initiala. Pentru ca, in mai 2009, cand guvernul Boc a lansat acest program, el a fost gandit sa alimenteze tranzactii care se fac cu imobile noi. Realitatea a fost insa alta. Peste 80% dintre tranzactii, din cate stiu eu, au fost facute cu imobile vechi deci nu si-a atins scopul. Este o readucere a programului la scopul initial.

In ceea ce priveste influentele pe piata, dupa cum se stie, programul Prima Casa a generat intre 15.000-19.000 de tranzactii pe an. Numarul de tranzactii care se fac in Romania cu imobiliare este de ordinul sutelor de mii. Tranzactiile realizate prin programul Prima Casa nu au reprezentat mai mult de 2 pana la 5 procente din totalul pietei, deci nu exista o influenta directa prea mare asupra pietei.

Efectul creat de programul Prima Casa este unul de natura psihologica pentru ca pe piata preturile se formeaza atat ca joc al cererii si ofertei dar mai intervine un al element: asteptarile. Programul Prima Casa a alimentat asteptarile celor din piata si a avut un impact pozitiv asupra pietei imobiliare in conditii de criza financiara.

Operatorii din piata au sesizat ca au fost scoase mai multe imobile vechi la vanzare din speranta proprietarilor ca vor mai prinde pe ultima suta de metri programul Prima Casa pentru ca nu este foarte clar cand o sa inceapa noul program.

Ce alte modificari credeti ca ar trebui sa aiba in vedere Guvernul daca se va implementa programul Noua Locuinta?

In general, locuintele noi sunt ceva mai scumpe decat locuintele vechi si atunci guvernul ar trebui sa modifice plafonul. Totodata, dupa parerea mea, statul ar trebui sa isi masuri suplimentare de protectie atat pentru stat cat si pentru cei care contracteaza credite prin acest program ca sa nu intre intr-o situatie neplacuta de genul: dezvoltatorul intra in insolventa sau in faliment. Eu cred ca va trebui o analiza mai atenta din parte Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri in legatura cu cel caruia ii va da credit, si nu ma refer neaparat la clientul final, ci la dezvoltator.

Ce optiuni vor avea, insa, clientii interesati sa cumpere un imobil vechi?

Se mai ridica o problema. In general bancile care nu au intrat in programul Prima Casa, cum ar fi ING Bank, dar si cele care au intrat un program, toate si-au facut produse de creditare alternative la creditele garantate prin Prima Casa. Si au tot felul de credite ipotecare. Sigur, conditiile nu sunt la fel de bune ca la programul Prima Casa in sensul ca avansul este ceva mai mare decat acel 5%, in general este 15% si dobanda este putin mai mare. Dar cei care vor sa achizitioneze locuinte vechi vor putea apela la aceste noi oferte.

#Prima Casa 2013, #noua locuinte 2013, #Zilisteanu noua locuinta, #modificari prima casa , #Prima casa