"Prima Casa" nu e prima casa. Poti sa iei credit si daca ai mai avut casa

Sambata, 30 Mai 2009, ora 09:20
3237 citiri
"Prima Casa" nu e prima casa. Poti sa iei credit si daca ai mai avut casa

Programul "Prima Casa" anuntat drept marea sansa a romanilor fara o casa a lor de a-si cumpara o locuinta la dobanzi mici, a devenit programul "O casa. A oricata casa".

Conform anuntului initial, programul este destinat romanilor care vor sa isi cumpere o prima locuinta, premierul declarand acum o saptamana ca "Prima Casa" ii va sprijini "in mod direct pe toti cei care se afla in fata achizitionarii primei case.

Ministrul Finantelor insa, Gheorghe Pogea, are o alta interpretare. Programul nu se adreseaza numai celor care nu au fost niciodata proprietari, ci acelora care nu sunt proprietari in momentul in care depun la banci cererea de "Prima Casa". Intrebat in cadrul unei emisiuni televizate care este conditia, ministrul a spus ca beneficiari pot fi cei care "nu au in proprietate (o locuinta, n.r.) in momentul solicitarii". Gheorghe Pogea a si dat un exemplu: cineva care a stat intr-o garsoniera si apoi a vandut-o poate intra in program.

Mai mult decat atat, seful Finantelor a mai facut o declaratie soc: eligibilitatea beneficiarilor este "data de capacitatea dvs. de a cumpara", altfel spus, de cati bani ai de cheltuit. Cu cat mai mare salariul, cu atat creste eligibilitatea. Mai mult decat atat, bancile vor fi tentate sa acorde conditii de creditare si mai bune acelor persoane cu venituri mari, pentru ca in cazul acestora riscul de neplata va fi mult mai mic. Dovada ca nu esti proprietar va fi o declaratie pe propria raspundere, parafata de un notar, dupa cum a explicat Pogea.

Ministrul a dat insa si o veste buna: beneficiarii nu vor fi obligati sa cumpere doar case noi. Intrebat daca s-a luat hotararea de a focaliza programul doar asupra fondului nou de case, Pogea a raspuns "nici vorba de asa ceva". 

 

#Prima Casa, # program, # credit, # locuinte, # pogea, # eligibilitate , #Prima casa