Prima Casa va falimenta brokerii de credite?

Marti, 30 Iunie 2009, ora 12:11
2282 citiri
Prima Casa va falimenta brokerii de credite?

Programul guvernamental 'Prima Casa' ar putea avea efecte secundare nebanuite, cu victime colaterale. Criza a facut ca volumele de credite acordate de banci si implicit cele intermediate de brokerii de credit sa scada in mod dramatic.

Asa cum toti jucatorii din piata imobiliara si-au pus sperante de revenire in acest proiect, si brokerii de credite considera ca este un moment oportun pentru sustinerea pietei de intermediere de credite.

Dar va fi acest program o salvare pentru brokerii de credite, sau le va grabi disparitia?

"In cazul in care bancile isi vor face calcule de costuri si vor dori sa ofere produsele 'Prima Casa' doar pe canalele de vanzari clasice, atunci vom avea mari probleme pentru a ne mentine in piata. Un segment important de clienti, cei care doresc sa-si cumpere o locuinta, ar disparea din portofoliul nostru.

Brokerii de credite nu comisioneaza clientii si traiesc din facturarea bancilor partenere. Bancile au fost nevoite sa intre in acest program la un cost pe care-l considera foarte scazut si este de asteptat sa se gandeasca foarte serios daca mai au nevoie de parteneri", este de parere Dragos Nichifor, directorul financiar al Bayer Credit.

Pe de alta parte, jocurile pe acest program le vor face bancile care au licitat sume mari si astfel vor primi un plafon substantial.

"Deoarece e posibil ca noi, brokerii de credite, sa fim evitati prin aceasta conjuctura nefavorabila, sunt sigur ca foarte multi doritori de locuinta vor fi indrumati pe o cale gresita chiar de bancile care au aplicat la acest program. Aceasta situatie poate sa apara atunci cand mai multi clienti se vor indrepta spre bancile cu un plafon foarte mic", spune Nichifor.

Acesta a dat exemplul unei banci ce a licitat un plafon de doar 5 milioane euro, si care, in conditiile supralicitarii, va ajunge de fapt sa aiba un plafon real de doar 3,3 milioane de euro, ceea ce inseamna aproximativ 55 de dosare de cate 60 000 euro.

La nivel national, aceste banci pot fi asaltate de sute de dosare chiar din prima zi a programului in conditiile in care s-ar depune doar cate un dosar la fiecare sucursala a bancii respective.

Toate dosarele care vor veni peste plafonul primit vor intra in asteptare fara ca acel client care a depus dosarul sa primeasca un raspuns foarte clar pentru a se orienta catre alta banca.

"Noi, brokerii de credite, putem evita astfel de situatii, deoarece lucram cu o mare parte dintre bancile din sistem si avem informatii in timp real despre plafonul ramas la fiecare", atrage atentia Nichifor. De aceea, cei care doresc sa aplice la 'Prima Casa' sunt sfatuiti sa se informeze foarte bine inainte de a-si depune dosarul.

#prima casa, #brokeri de credite, #licitatii, #piata imobiliara , #Prima casa