Piata imobiliara: Tendinte de crestere in 2014, insa un nou "boom imobiliar" este departe

Marti, 18 Februarie 2014, ora 13:10
5915 citiri
Piata imobiliara: Tendinte de crestere in 2014, insa un nou "boom imobiliar" este departe

Cresterea economica a Romaniei si suplimentarea fondurilor pentru programul "Prima Casa" in 2014 readuc speranta pe piata imobiliara la inceput de an. Analistii ii tempereaza totusi pe cei mai optimisti, avertizand ca nu va exista un boom imobiliar, ci doar o "dezmortire" usoara a pietei.

"Piata imobiliara va avea o anumita crestere in 2014. Exista o revenire a acestei piete inca din 2013 care s-a bazat in special pe scaderea preturilor la achizitie si la inchiriere... Parera mea este insa ca bancile se vor orienta mai mult spre creditele de consum, pentru ca deja sunt foarte aglomerate cu creditele imobiliare. Creditele de consum sunt mult mai usor de manipulat si de manevrat la nivelul bancilor", a declarat pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.

Inca din 2013 asistam o revenire a pietei imobiliare, bazata in special pe scaderea preturilor locuintelor, atat pe piata vanzarilor, cat si pe piata inchirierilor.

BCR, cea mai mare banca din Romania, a anuntat ca soldul creditelor ipotecare acordate in moneda nationala a crescut de peste patru ori, pe parcursul anului 2013, astfel ca dupa o lunga perioada in care creditele in euro erau cele mai solicitate, au inceput sa devina o varianta atractiva si creditele ipotecare in lei.

Potrivit anlistilor contactati de Business24, anul 2014 poate fi mai bun decat precedentii dintr-un singur motiv, si anume relatia mult mai echilibrata si mai corecta dintre calitate si pret.

Cresterea creditului ipotecar, la latitudinea bancilor

In mod normal, o revigorare a economiei ar trebui sa determine si o crestere a creditului ipotecar, insa decizia ramane la latitudinea bancilor, remarca analistul financiar Eugen Lascu.

"Cel mai probabil, bancile vor incepe sa ofere credite, dar ele inca mai pastreaza o importanta aversiune la risc. Aceasta aversiune, pe de o parte creata de recesiune, iar pe de alta parte de scaderea capitalui determinat in special de provizioane, a facut ca aceasta capacitate de creditare sa scada, iar ea a afectat in primul rand zona produselor de creditare cele mai riscante. Acum va incepe din nou creditarea, dar ea va incepe cu pauze mult mai sanatoase, in sensul ca politicile de creditare ale bancilor vor fi mai riguroase" considera Lascu.

Avand in vedere ca in perioada anterioara, creditul de consum s-a dovedit a fi unul de faliment pentru foarte multe banci, acesta considera ca institutiile de credit vor merge mai mult spre creditul ipotecar, insa acesta va fi influentat in acelasi timp de dezvoltarea pietei si a resurselor.

"Creditul ipotecar in lei este un credit pe termen lung, iar pentru a acorda un astfel de credit trebuie sa ai resurse pe termen lung. Aici tine foarte mult de dezvoltarea in special a jucatorilor care investesc in piata pe termen lung: fondurile de pensii si institutiile de asigurari", completeaza analistul financiar.

Fondurile pentru Prima Casa, suplimentate

Programul Prima Casa, unul din principalele resurse de finantare pentru segmentul rezidential, este un program ce trebuie continuat intrucat ajuta atat piata, cat si bancile pentru ca acestea beneficiaza de garantii suplimentare de la stat.

Anul 2014 a venit cu vesti bune si pentru acei cumparatori care nu isi permit achitarea unui avans mai mare de 5% din valoarea locuintei. Fondurile pentru programul Prima Casa au fost suplimentate la inceputul anului cu inca 1,2 miliarde lei, la care se adauga si sumele ramase neutilizate in 2013. In total, exista un plafon total de peste 2 miliarde lei.

Din aceasta suma, 500 de milioane de lei sunt rezervate pentru spatiile luate prin Agentia Nationala pentru Locuinte.

Preturile locuintelor, mai mici decat in 2008

Preturile locuintelor sunt acum cu aproape 50% mai mici decat in 2008, iar aceasta tendinta pare sa continue si in perioada urmatoare.

"Cred in continuare ca preturile vor fi joase. Cresterea economica a Romaniei va fi una foarte lenta, iar aceasta va influenta si piata locuintelor. Pentru cei care au resurse este oportun achizia unei locuntei in 2014 pentru ca este o piata a cumparatorului. Si in general, fie ca suntem in zona ipotecara, in zona de piete de capital sau de achizitii, este perioada oprtuna pentru ca este piata a cumparatorului, in care nu vinzi" sustine Lascu.

Orientarea spre creditare a bancilor, in crestere datorita efortului BNR

In urmatoarea perioada este posibil sa asistam la o mica crestere a interesului bancilor de acordare a creditelor, datorita eforturilor BNR pentru scaderea dobanzilor la credite.

"Trebuie luat in calul efortul Bancii Nationale a Romaniei pentru scaderea dobanzilor la credite care va avea in 2014 un rol mai important in orientarea bancilor spre consumul privat" afirma analistul economic Mircea Cosea.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat luna aceasta reducerea ratei dobanzii de politica monetara la un nou minim istoric, de la 3,75% la nivelul de 3,50% pe an si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Sectorul IMM are cele mai mari sanse la finantare in acest an

Volumul creditelor acordate de banci ar putea creste cu pana la 5% in 2014, iar potentialul cel mai mare exista in zona companiilor.

"In mod normal, volumul creditelor acordate de banci in 2014 va creste. Inregistram o accelerare usoara a cresterii economice care va ramane anul acesta intr-o zona de peste 2% si in conditiile acestea, am putea vedea o crestere a creditului, dar vorbim de una destul de modesta, undeva in zona lui 5%... Dat fiind gradul de indatorare destul de mare al populatiei, in zona companiilor ar trebui sa vedem o crestere a creditarii ceva mai mare", a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru.

#credite imobiliare banci, #piata imobiliara Romania 2014, #preturi locuinte 2014, #prima casa 2014 , #Prima casa