"Casa verde" are un buget de 100 milioane lei pentru persoane fizice, in 2011

Marti, 31 Mai 2011, ora 15:00
1325 citiri
"Casa verde" are un buget de 100 milioane lei pentru persoane fizice, in 2011

Administratia Fondului pentru Mediu va lansa miercuri a doua sesiune a Programului privind instalarea sistemelor de incalzire ce utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, denumit Programul "Casa Verde", care se adreseaza persoanelor fizice. 

"Bugetul alocat Programului, pentru anul 2011, este de 100 de milioane lei, fiind distribuit la nivelul fiecarui judet in functie de numarul de locuitori al acestuia.

Incepand cu data de 1 iunie, persoanele fizice isi pot depune dosarele de finantare nerambursabila la agentiile judetene de mediu din localitatile unde domiciliaza", se arata intr-un comunicat emis marti de Ministerul Mediului si Padurilor.

Solicitantul care doreste sa aplice in cadrul acestui program trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: sa fie persoana fizica cu domiciliul pe teritoriul Romaniei, sa fie proprietar/coproprietar al imobilului pe/in care se implementeaza proiectul, iar imobilul trebuie sa nu faca obiectul unui litigiu in curs de solutionare la instantele judecatoresti, vreunei revendicari potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauza de utilitate publica.

De asemenea, solicitantul nu trebuie sa aiba obligatii restante la bugetul de stat, bugete locale, conform legislatiei nationale in vigoare, iar in activitatea desfasurata anterior inceperii proiectului nu a incalcat dispozitiile legale privind protectia mediului si nu sponsorizeaza activitati cu efect negativ asupra mediului.

"Programul, care se adreseaza exclusiv persoanelor fizice, consta in acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, in functie de tipul instalatiei, astfel: pana la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare, pana la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldura si pana la 6.000 lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice", mai informeaza comunicatul.

Scopul Programului este imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera.

Prin finantarea nerambursabila din Fondul pentru mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, se incurajeaza utilizarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabila, nepoluante.

Persoanele fizice, interesate sa aplice in cadrul Programului, pot consulta ghidul de finantare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 310/5 mai 2011 si disponibil pe pagina web a Administratiei Fondului pentru Mediu. 

#casa verde, # energie regenerabile, # sisteme deincalizre , #Proprietari