Draghici(ACOR):Nu cred ca vreun primar va amenda proprietarii de locuinte fara asigurare obligatorie

Joi, 19 Mai 2011, ora 18:19
2538 citiri
Draghici(ACOR):Nu cred ca vreun primar va amenda proprietarii de locuinte fara asigurare obligatorie

Presedintele Asociatiei Comunelor din Romania (ACOR), Emil Draghici, a declarat joi ca prefera sa transmita avertisment scris locuitorilor comunei Vulcana-Bai, unde este primar, daca nu au incheiat o asigurare obligatorie a locuintelor, in detrimentul sanctiunii cuprinse intre 100 si 500 lei, informeaza NewsIn.

Presedintele ACOR considera ca nici alti primari din Romania nu vor aplica cetatenilor amenda prevazuta de lege, in contextul in care acestia i-au ales, iar 2012 va fi un an electoral.

"Nu a sanctiona este scopul legii, ci a-i determina pe oameni sa se asigure, instiintandu-i de riscurile la care sunt expusi", a mai spus Draghici.

"Ordonanta 2/2001, care reglementeaza regimul juridic al contraventiilor, spune ca pot sa aplic si avertisment.

Avertismentul este tot o contraventie. Scrii proces verbal de contraventie, in loc de 100 lei...

Deci este un pas gradual de a-i determina sa se asigure, este un mijloc de a-i face sa inteleaga. Este un element de realizare a obligatiei care imi este data prin lege, dar si de a mentine o legatura amiabila cu cetateanul", a mentionat Draghici.

Potrivit legii, proprietarii care nu isi asigura locuinta nu vor beneficia de niciun sprijin din partea statului in cazul in care le este distrusa casa in urma unei calamitati naturale.

Pe de alta parte, proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, care este aplicata de primarul localitatii respective in baza listei cu proprietarii neasigurati pe care Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) o va intocmi si o va transmite autoritatilor locale.

In Romania sunt 2.853 de comune, din care circa 2.080 de comune sunt in Asociatia Comunelor din Romania.

"La nivelul comunei Vulcana-Bai, numai 3% din cele peste 800 de locuinte sunt asigurate.

Nici eu nu am asigurare obligatorie, cu toate ca stiu ca legislatia ma obliga", a mai spus Draghici. Emil Draghici conduce primaria din Vulcana-Bai din 1990 si este presedinte al ACOR din 2004.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor, termenul-limita pana la care pot fi incheiate astfel de asigurari a fost stabilit la 15 iulie 2011, in caz contrar primariile urmand sa aplice amenzi cuprinse intre 100 si 500 lei.

Termenul anuntat initial de autoritati urma sa expire la 15 ianuarie 2011. Polita de asigurare obligatorie acopera trei riscuri de catastrofa naturala - inundatii, cutremur si alunecari de pamant.

Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B. PAID a fost infiintat in toamna lui 2009 de 13 companii de asigurari: Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, EuroiIns, Carpatica Asig, Grawe Romania, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance. Astra, Platinum si Groupama detin fiecare cate o participatie de 15% din capitalul social, nivel maxim admis de lege. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proprietari de locuinte, # amenda asigurare obligatorie , #Proprietari