Americanii "implora" guvernul sa restituie proprietatile Bisericii Greco-Catolice

Sambata, 17 August 2013, ora 14:16
1948 citiri
Americanii "implora" guvernul sa restituie proprietatile Bisericii Greco-Catolice
Biserica din Vintere, judetul Bihor, unul dintre lacasele de cult recuperate de greco-catolici / Sursa foto: clujtoday

Un grup de 20 de parlamentari din Statele Unite au cerut Departamentului de Stat sa incurajeze guvernul Romaniei sa restituie bunurile confiscate de la grupuri religioase minoritare sub fostul regim comunist.

"Romania este implorata sa restituie bisericile confiscate de comunisti", titreaza intr-un comentariu vineri portalul american National Catholic Register, mentionand ca, potrivit unor congresmeni americani, "a venit timpul sa se schimbe lucrurile in bine" acolo si sa se restabileasca proprietatile furate ale Bisericii, dar guvernul Romaniei intarzie luarea unei decizii.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, a spus el, Bisericii Catolice Romane (Biserica Greco-Catolica n.r.) i s-au "confiscat cladirile si obiectele de cult. A venit timpul sa se schimbe lucrurile in bine".

Harris a scris o scrisoare, semnata de un grup bipartizan de 12 republicani si sapte democrati, cerand Departamentului de Stat al SUA "sa angajeze energic guvernul roman sa puna capat unei parodii de justitie pe care a perpetuat-o nereusind sa restituie pe deplin proprietatile confiscate ilegal de la denominari religioase dupa 1945".

Autoritatile romane sustin ca fac tot posibilul pentru a restitui sau oferi compensatii pentru cele peste 4.000 de cladiri bisericesti si proprietati religioase confiscate dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

In 17 aprilie, Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament pentru Legea privind despagubirile pentru imobile nationalizate, care stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 14% pe an din suma punctelor.

#lege retrocedari, #bunuri retrocedari biserica, #biserica bunuri confiscate comunisti , #Proprietari