Legea asigurarii de locuinte s-ar putea aplica de la 1 iulie 2009

Marti, 07 Octombrie 2008, ora 14:13
1649 citiri
Legea asigurarii de locuinte s-ar putea aplica de la 1 iulie 2009

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operationala la 1 iulie 2009, daca va trece miercuri de votul final din Camera Deputatilor, care este forul decizional, a spus marti Radu Popescu, consilier in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA).

"Proprietarii trebuie sa contracteze polite de asigurare obligatorie de locuinte incepand cu 1 iulie 2009", a explicat Popescu, care a adaugat ca legea va intra in vigoare la 120 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial.


Actul normativ a fost adoptat luni, pe articole, de Camera Deputatilor, urmand sa primeasca votul final miercuri, dupa ce a trecut de Senat in noiembrie 2007.


El a amintit ca proprietarii care nu isi asigura locuinta risca o amenda de 500 lei, in conditiile in care prima obligatorie este de numai 10 euro in cazul locuintelor tip B si de 20 euro in cazul locuintelor tip A.


Potrivit proiectului, suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B.


Popescu a aratat ca legea are un puternic caracter social, deoarece persoanele care nu pot plati aceasta polita vor fi subventionate de Guvern.


Pe de alta parte, persoanele care vor sa-si asigure locuinta la valoarea reala pot incheia o polita de asigurare facultativa, complementara celei obligatorii.


Asigurarea obligatorie a locuintelor urmeaza sa fie gestionata de o societate pe actiuni - Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) - la care actionari vor fi firmele de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte impotriva dezastrelor naturale.


Potrivit legii, tipul A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic si tipul B este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.