Noul proprietar al Mega Mall Bucuresti a avut un profit de 21,7 milioane de euro in primul semestru

Miercuri, 07 August 2013, ora 08:08
2564 citiri
Noul proprietar al Mega Mall Bucuresti a avut un profit de 21,7 milioane de euro in primul semestru

Fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI), care a preluat 70% din proiectul Mega Mall din Bucuresti, a inregistrat in primul semestru un profit atribuibil actionarilor de 21,7 milioane euro, cu 51% peste castigul din perioada similara a anului trecut, de 14,3 milioane euro.

Incasarile din chirii si alte venituri din exploatare au crescut cu aproape 30%, la 23,1 milioane euro, de la 17,8 milioane euro in primele sase luni ale anului trecut, potrivit situatiilor financiare transmise, marti, Bursei de Valori Bucuresti.

Costurile cu exploatarea investitiilor imobiliare au avansat cu 40%, de la 4 milioane euro, la 5,6 milioane euro.

NEPI a intocmit inca un set de indicatori financiari care includ si rezultatele investitiilor in joint ventures, situatie in care incasarile din chirii si alte venituri din exploatare cumuleaza 26,1 milioane euro si sunt cu 37% peste nivelul din primul semestru al anului trecut, de 19,1 milioane euro. In acelasi timp, cheltuielile cu exploatarea investitiilor imobiliare ajung la 6,6 milioane euro, cu 50% peste primele sase luni din 2012, de 4,4 milioane euro.

Si in acest caz, profitul net atribuibil actionarilor este tot de 21,7 milioane euro, fata de 14,3 milioane euro in primul semestru al anului trecut.

La finele primului semestru, NEPI avea datorii de 196,5 milioane euro, cu 3% sub cele din perioada similara a anului trecut (203,1 milioane euro) si, totodata, cu 15% sub cele de la sfarsitul anului 2012 (230,8 milioane euro).

Conform situatiilor financiare pro forma, datoriile sunt de 227,2 milioane euro, cu 3% peste nivelul din primele sase luni ale anului trecut (220,3 milioane euro) si, in acelasi timp, cu 14,2% sub cele de la finalul anului (264,8 milioane euro).

Noi investitii

"La 30 iunie 2013 grupul a confirmat cateva achizitii suplimentare pentru cresterea veniturilor si a identificat un numar de noi oportunitati atractive de dezvoltare. Dupa data de 30 iunie 2013 grupul a achizitionat doua centre comerciale si s-a angajat sa cumpere si un al treilea centru comercial in valoare totala de 150 milioane euro, valoare neachitata inca la 30 iunie 2013. Totodata, grupul a decis sa nu mai achizitioneze participatia de 50% intr-un centru comercial din Budapesta. La data prezentului raport, proiectele de dezvoltare si extindere ale grupului au crescut la 350 milioane euro din care 52 milioane euro au fost platite pana la 30 iunie 2013. Acestea includ achizitia unei participatii de 70% in dezvoltarea unui nou centru comercial in Bucuresti si alte oportunitati de dezvoltare", se arata in situatiile financiare.

Grupul este in proces de obtinere a unui imprumut in valoare de aproximativ 30 milioane euro, care ar urma sa fie garantat cu cladirea de birouri The Lakeview.

"Grupul si partenerul sau in aceasta dezvoltare urmeaza implementarea unei facilitati de credit de dezvoltare de 13 milioane euro pentru constructia primei faze a The Office Cluj-Napoca. Grupul a primit de asemenea o oferta pe care o ia in considerare, in forma unui precontract neangajant din partea Raiffeisen Bank International pentru extinderea imprumutului ce urmeaza a ajunge la maturitate in octombrie 2013 garantat cu proprietatea Floreasca Business Park din Bucuresti", se mai arata in situatiile financiare.

NEPI a anuntat, tot marti, ca a platit 32,4 milioane euro pentru achizitia unui mall in Zilina, Slovacia, si a preluat datorii de 55,1 milioane euro, reprezentand un credit bancar si impozit amanat.

"Grupul a achizitionat detinerile in procent de 100% ale HB Reavis in Aupark Shopping Centre in Zilina, prin achizitia actiunilor emise in AUPARK Žilina SC a.s. si AUPARK Žilina, spol. s r.o. (impreuna SPV-urile) cu data efectiva 31 iulie 2013. Contravaloarea achizitiei a constat in 32,4 milioane euro platiti in numerar pentru intregul capital social emis al SPV-urilor, impreuna cu asumarea a 55,1 milioane euro reprezentand imprumut bancar existent precum si impozitul amanat. SPV-urile au generat venituri distribuibile de aproximativ 2,8 milioane euro in primul semestru al anului 2013", se arata intr-un comunicat transmis Bursei.

Aupark Zilina este un mall regional de aproximativ 22.000 de metri patrati de retail, situat in centrul orasului de Zilina, al treilea ca marime din Slovacia. Cei mai importanti clienti din mall includ branduri internationale precum Billa, C&A, Deichmann, H&M si New Yorker. Slovacia are o populatie de aproximativ 5,4 milioane de locuitori si se situeaza pe locul al doilea ca putere de cumparare pe cap de locuitor in Europa Centrala si de Est.

La finele saptamanii trecute, NEPI a anuntat ca a preluat 70% din proiectul Mega Mall din Bucuresti, situat pe terenul fostei fabrici Electroaparataj. Proiectul prevedere dezvoltarea unui centru comercial cu o suprafata inchiriabila de 70.000 metri patrati, in colaborare cu grupul austriac Real4You.

NEPI este primul fond de investitii imobiliare listat la Bursa de Valori Bucuresti, pe segmentul de piata creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg (Africa de Sud) si de la Londra, pe segmentul AIM.

Cea mai recenta tranzactie cu actiunile NEPI la Bursa de la Bucuresti a fost realizata luni, la pretul de 30,4 lei. Calculata la aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a NEPI este de 4,842 miliarde lei (1,097 milioane euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rezultate financiare NEPI, #profit NEPI, #investitii NEPI , #Proprietari