PAID: Va fi nevoie de o singura polita de asigurare pentru locuinte

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 12:51
3435 citiri
PAID: Va fi nevoie de o singura polita de asigurare pentru locuinte

Proprietarii de locuinte care doresc sa isi asigure locuintele peste sumele obligatorii, de 10.000 de euro, respectiv 20.000 euro, nu vor mai fi obligati sa incheie doua polite, una obligatorie si una facultativa, ci una singura, potrivit Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

"PAID va implementa, in perioada urmatoare, un sistem care va simplifica procedura pentru proprietarii care doresc sa isi asigure locuintele peste sumele minime prevazute in legislatia in vigoare. Speram ca in cel mai scurt timp sa nu mai fie nevoie de incheierea a doua polite - obligatorie si facultativa -, si sa implementam un sistem care sa permita acoperirea riscurilor obligatorii si a celor suplimentare pe o singura polita de asigurare", a declarat intr-un comunicat directorul general al PAID, Aurelia Cristea.

Asigurarea locuintelor prin doua polite a fost impusa de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), cu incepere de la 1 septembrie.

Polita obligatorie de asigurare a locuintelor (PAD) acopera trei riscuri de catastrofa naturala - cutremur, inundatii si alunecari de teren - pentru o suma asigurata de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei.

"Obiectivul principal al PAID este gestiunea celor trei riscuri majore de dezastre naturale la care proprietarii de locuinte sunt expusi. Pretul politei PAD are un puternic caracter social, acesta fiind stabilit de legiuitor astfel incat sa fie accesibil oricarui proprietar. Prin despagubirile pe care PAID isi asuma ca le va plati in caz de catastrofa naturala, bugetul central si bugetele locale vor fi degrevate de sume importante, care vor putea fi alocate sau investite pentru proiecte de anvergura, cum ar fi refacerea infrastructurii dupa un eveniment major", a spus Cristea.

Polita de asigurare obligatorie a locuintei poate fi emisa doar de societatile de asigurare actionare PAID (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari).

Proprietarii care detin locuinte cu valori de piata peste sumele minime asigurate prin polita PAD pot incheia asigurari facultative pentru sume asigurate si riscuri suplimentare la orice asigurator autorizat sa practice riscuri de catastrofa naturala, indiferent daca acesta este sau nu actionar al PAID.

Pool-ul de Asigurare da ca exemplu un apartament in valoare de 80.000 de euro situat in mediul urban, pentru care proprietarul trebuie sa incheie o polita obligatorie la un pret de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro.

"Diferenta dintre cei 20.000 de euro acoperiti prin PAD si valoarea de piata, de 80.000 de euro, poate fi acoperita printr-o alta polita, de tip facultativ, fie tot pentru cele trei riscuri, fie pentru o gama extinsa de riscuri", arata PAID.

Amenzi intre 100 si 500 de lei pentru proprietarii cu locuinte neasigurate

Proprietarii care nu au niciun fel de asigurare pentru locuinte pot fi sanctionati cu amenda de 100 la 500 de lei de catre autoritatile locale si nu vor primi despagubiri in caz de cutremur, inundatii sau alunecari de teren.

Legislatia privind politele de asigurare a locuintelor a fost modificata cu incepere de la 1 septembrie.

CSA a anuntat ca societatile de asigurari vor putea incheia, de la 1 septembrie, contracte facultative pentru locuinte doar pentru sume asigurate mai mari decat cele acoperite prin polita obligatorie.

Politele facultative incheiate anterior datei de 1 septembrie se vor derula fara nicio modificare pana la expirarea acestora.

"Ulterior, proprietarii aflati in astfel de situatii vor trebui sa isi asigure locuintele in primul rand pentru riscurile si sumele asigurate prevazute in Legea 260/2008 prin incheierea unei polite obligatorii. Cei care vor dori o protectie suplimentara, respectiv mai multe riscuri acoperite, pentru o suma asigurata mai mare decat nivelul minim stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor, pot incheia o asigurare facultativa", arata CSA, la 29 august, intr-un comunicat.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise de PAID in iulie 2010.

In decembrie 2010 legislatia a fost modificata, astfel ca persoanele care au incheiat o asigurare facultativa nu sunt obligate sau detina si o polita PAD.

Dupa aceasta modificare, societatile de asigurari, inclusiv actionari PAID, au lansat produse similare PAD, fapt ce a condus la reducerea constanta si continua a portofoliului PAID.

In prima sapte luni ale anului, portofoliul PAID a scazut cu aproape 330.000 de contracte, la 246.003 de polite, conform datelor de la 31 iulie.

#asigurari locuinte, #asigurari obligatorii locuinte, #asigurari facultative locuinte, #schimbari legislatie asigurari locuinte , #Proprietari