Romania imobiliara: "Avem 97-98% proprietari, care nu-si permit sa dea o zugraveala"

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 16:07
2486 citiri
Romania imobiliara: "Avem 97-98% proprietari, care nu-si permit sa dea o zugraveala"

Piata constructiilor, aflata intr-un declin accentuat, nu se va debloca mai devreme de perioada mai-iunie din anul 2010, a declarat, joi, Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR).

"Pana la anul, mai devreme de mai-iunie, nu ne putem astepta la o dezghetare a pietei constructiilor. (...) Ne asteapta o iarna «fierbinte»", a spus Georgescu, la finalul conferintei "Romania Construct Forum 2009", organizata de MEDIAFAX.

Prin cele mai importante probleme ale acestui sector sunt lipsa capitalului romanesc pentru investitii si calificarea slaba a fortei de munca, potrivit sursei citate.


Georgescu a criticat faptul ca unii dezvoltatori "se incapataneaza" sa mentina preturile de vanzare la un nivel ridicat.


"Romania este o tara a contrastelor. Avem 97-98% proprietari, care nu-si permit sa dea o zugraveala", a spus Georgescu.


Referindu-se la segmentul materialelor, Georgescu a afirmat ca acesta ar trebui sa aiba o pondere de pana la 50% din totalul pietei constructiilor.


In 2008 si 2009, materialele au avut o cota de 35-40% din piata constructiilor, conform sursei citate.


Presedintele APMCR a mai spus ca piata materialelor va scadea cu 30% in acest an , dar spera ca va stagna in 2010, estimari pe baza prognozelor Comisiei Nationale de Prognoza si ale Fondului Monetar International, legate de situatia economica din Romania. 

 

#calificare, #capital, #constructii, #materiale, #piata, #scaderi , #Proprietari