Adio, ansambluri rezidentiale mari!

Marti, 03 Februarie 2009, ora 11:03
2557 citiri
Adio, ansambluri rezidentiale mari!

In urmatorii ani ansamblurile rezidentiale vor avea cel mult 200 de unitati locative, potrivit specialistilor imobiliari, care spun ca dezvoltatorii vor prefera investitiile mici, care nu necesita un efort financiar mare si a caror construire sa nu depinda de stadiul vanzarilor. 

Consultantii imobiliari se asteapta ca in anul 2009 sa se anunte cateva astfel de investitii, insa probabil dupa ce piata creditarii va da semne de revigorare. In ceea ce priveste preturile, se asteapta ca acestea sa nu mai ajunga la nivelurile atinse in 2007-2008, scrie Cotidianul.

„Proiecte noi vor fi putine si nu vor mai fi anuntate ca pana acum. Dezvoltatorii vor finaliza proiectele si abia apoi le vor scoate la vanzare, nu vor mai vinde din stadiul de proiect”, spune Ionut Bordei, seful Departamentului Rezidential al CB Richard Ellis-Eurisko. Astfel, dezvoltatorii care mizau pe construirea de blocuri din avansul de la clienti nu vor mai avea succes. „Piata s-a maturizat. Dezvoltatorii care vor investi vor fi cei cu putere financiara sa construiasca un ansamblu rezidential. Nu cred ca va mai fi niciodata ca inainte, cu atatea proiecte anuntate. Vor fi investitori seriosi, care cu asta se ocupa si vor analiza foarte atent piata inainte de a dezvolta ceva, nu vor lansa un ansamblu doar pentru ca au cumparat un teren”, spune Andreea Hamza, senior consultant in cadrul Departamentului Rezidential al companiei imobiliare Colliers.


In conditiile in care dezvoltatorii vor dori sa finalizeze ansamblurile inainte de a incepe vanzarea locuintelor, specialistii spun ca nu vom mai avea ansambluri-mamut. „Cred ca proiectele intre 100 si 200 de unitati vor fi cele mai atractive. Sunt suficienti oameni incat sa creezi o comunitate, dar nu va avea nici dimensiunea unui cartier, astfel incat sa-ti ia 10 ani sa-l construiesti. Nu vor mai fi locuinte off-plan, se va merge pe vanzari la finalizare. Cred ca va fi cerere pe toate segmentele”, spune Andreea Hamza. In ceea ce priveste evolutia preturilor, analistii imobiliari sunt reticenti. „Nu se poate spune cu siguranta cand isi va reveni piata, dar preturile nu vor mai avea acea crestere spectaculoasa din trecut. Va fi o crestere mai lenta”, spune Ionut Bordei, seful Departamentului Rezidential al CBRE Eurisko.


Conform companiei Colliers International, indicele de pret pentru apartamentele noi a scazut de la 1.909 euro/mp la 1.800 euro/mp. Pe de alta parte, dezvoltatorii sunt mai maleabili atunci cand vine vorba despre negocierea pretului, reducandu-l chiar si cu 15%. Andreea Hamza mai spune ca pana in prezent s-au livrat 10.000 de locuinte noi, insa este greu de estimat cate vor fi finalizate anul acesta, in conditiile in care mai multi dezvoltatori au anuntat ca „ingheata” proiectele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ansambluri, #dezvoltatori, #estate, #imobiliari, #real, #rezidentiale , #Rezidential