Aproximativ 55% din locuintele din Romania sunt supraaglomerate

Marti, 12 Iunie 2012, ora 14:34
1707 citiri
Aproximativ 55% din locuintele din Romania sunt supraaglomerate

Mai mult de jumatate din locuintele din Romania sunt supraaglomerate, cel mai inalt nivel din UE 27, fata de o medie la nivelul comunitatii europene de sub 20%, Romania fiind si tara cu cele mai multe imobile locuite de proprietarii lor, potrivit presedintelui Alpha Bank, Sergiu Oprescu.

Locuinta supraaglomerata este cea in care numarul camerelor este mai mic decat numarul membrilor cu varsta de peste 18 ani din gospodarie, iar in aceasta situatie se regasesc circa 55% din casele din Romania, comparativ cu 17,6% la nivelul UE 27, 22% in Cehia si in jur de 47% in Polonia, Ungaria si Bulgaria.

O garsoniera in care locuieste un cuplu este o locuinta supraaglomerata, chiar daca are sau nu copii, considerandu-se ca pentru un minim de confort o astfel de familie ar trebui sa detina cel putin un apartament cu doua camere (dormitor si living room).

Romania, tara cu cele mai multe locuinte in care stau proprietarii

In acelasi timp, Romania detine cele mai multe locuinte in care stau chiar proprietarii, cu un procentaj covarsitor, de 98% din total spatiu rezidential, nivel de care nu se mai apropie decat Ungaria, cu un procentaj de 95%. La nivel european, 69% din imobilele rezidentiale sunt locuite de proprietari, iar o rata mai inalta se mai regaseste in Bulgaria, cu 88%.

Procentajul de 98% inseamna ca sunt inchiriate doar aproximativ 170.000 de locuinte din totalul de aproape 8,5 milioane existente in Romania. Aceste date arata flexibiltatea extrem de redusa a fortei de munca din Romania.

La polul opus se plaseaza Germania, unde sub 50% din locunte sunt ocupate de catre proprietari, urmata de Danemarca, Olanda, Austria si Finlanda, cu putin peste 50%, potrivit datelor European Mortgage Federation.

Tot sub media europeana se pozitioneaza Franta, Suedia si Marea Britanie, in timp ce Spania, Grecia si Italia depasesc media cu 10-15 puncte procentuale.

Situatia din Romania este explicabila prin masura adoptata dupa 1989, de vanzare catre chiriasi, la preturi modice, a apartamentelor detinute de stat, inclusiv multe dintre imobilele nationalizate.

Cele doua cifre coroborate indica un semnificativ potential de cerere de locuinte din partea populatiei tinere.

Din ce in ce mai multi romani intentioneaza sa cumpere locuinte

Presedintele Alpha Bank a aratat ca incepand cu trimestrul al treilea din 2010 intentia (pe un orizont de 12 luni) de cumparare sau construire a unei locuinte a crescut semnificativ in Romania, depasind chiar tari din regiune unde recesiunea nu a fost atat de adanca, precum Polonia, Cehia si Ungaria.

Potrivit lui Oprescu, cresterea intentiei de achizitie a unui imobil rezidential s-a suprapus pe o scadere a locuintelor terminate, accentuand decalajul dintre cerere si oferta.

Oficialul Alpha Bank nu a dus scenariu/judecata mai departe, dar din premisele evocate rezulta ca, in cazul fericit al calmarii pietelor financiare internationale si aplanarii crizei datoriilor suverane din UE, este foarte posibil sa se repete in Romania o perioada de crestere semnificativa a preturilor la locuinte.

#locuinte Romania, #supraaglomerare locuinte Romania, #inchiriere locuinte Romania , #Rezidential