"Cartiere selecte"

Luni, 07 Iulie 2008, ora 10:11
2581 citiri
"Cartiere selecte"

Dar daca, totusi, prin "exclusivist" noul jargon de romana corcita ar fi vrut sa spuna luxos ori "boieresc", nici nu incape indoiala ca eroarea este inca si mai evidenta decat pare la o intaie privire .

La noi, luxul autentic orasenesc consta, ca pretutindeni in lume, nu in resedintele de stil amorf situate in praf de ulite ci in vechi, impunator si continand memorie, ceea ce- la o comparatie oricat de sumara cu situatia ce se intalneste acolo unde inca destui romani socotesc ca reper - se confirma in procent ridicat .


Si la Paris, dar si la Viena sau Madrid, ca sa nu spun la Barcelona ori Milano, unde se afla sediul luxului, este si sediul banului iar configuratia regiunii si structura ei de populatie arata cu adevarat o anumita omogenitate inerenta care nici nu mai trebuie evocata fiindca este de la sine inteles ca in cladirile boieresti stau boierii, nu randasii iar locuinta fostului tinator de darlogi e pe potriva acestuia, chiar costisitoare fiind.


Saint-Germain des Pres, Faubourg du Saint-Honore, Grabenstrasse si Kohlmarkt, Passeig de Gracia, Via Larga, acestea sunt "cartiere selecte", masinarii de facut bani, sanctuare si, in cele din urma, embleme urbane cu insemnatatea lor complexa si ireductibila  a caror greutate provine deopotriva din traditie si compozitie dar, in acelasi timp, si dintr-o imponderabila de cutume si trasee canonice pe care cu greu le-ar schimba chiar si un cataclism social.


Stramutand schema la noi, unde cate un fost merceolog ajuns azi miliardar socoteste ca nu avem nimic si ca tocmai de aceea ar trebui "ras totul" si inceput un oras "modern", cartierele selecte exista desi sentimentul valorii lor e mai scazut decat merita iar atitudinea publica de pretuire se afla in suferinta  sub inraurirea ideologilor nimicului.


Si stricaciunile recente traduc aceste postulate de "creoli " a caror drama genetica e ca s-au nascut aici. Dar geografia traditiei " romanimii de sus "  inca exista, meritand a fi evocata. Ea se compune, intai de toate, din regiuni de oras denumite la origina "parcuri " si care, desi cu vremea au pierdut numele, au pastrat atat tinuta cat si faima; acesta este "Bucurestiul scump ", alcatuit din Parcul Bonaparte si Parcul Filipescu( unitati urbane astazi dizolvate in integrista denumire de "Dorobanti "), Parcul Jianu (devenit "Cartierul Primaverii " ), Parcul Bancii Nationale (in apropierea Soselei Kiseleff ) , Parcul Domeniilor Statului sau Parcul "Elena Doamna " , inclus astazi in ceea ce se cheama generic "cartierul Cotroceni " .

Cele mai multe sunt impresionante prin arhitectura chiar daca heteroclita, combinand neo-brancovenescul rezidential (asupra caruia studiile sunt aproape absente ) si cubismul interbelic bucurestean, o insolita adaptare locala a stilului european cu notorietate in anii 30 ai secolului trecut.


Nu putine sunt mici palate cu aspect local pronuntat, constituind ceea ce se cheama "casa boiereasca de Bucuresti ", despre care bineinteles ca nu avem cercetari de nici un fel si albume de fotografii nici macar in proiect.

Si daca adaugam la acestea si vechiul sanctuar al Batistei  dar si "mahalalele " dinspre rasaritul vetrei traditionale, unde denumirile de strazi precum Mantuleasa, Plantelor sau Sf. Stefan sunt semne de memorie si evoca un oras senin, inverzit si mic-burghez, avem o imagine complet diferita de aceea ce se prezinta in mod curent in dizertatii incontinente produse de semi-doctii cu staif si dregatori certati cu cartea.


Rezulta ca a valorifica staruitor cam tot ce are insemnatate si se pretuieste dincolo de context ar fi obligatoriu astazi daca, prin  eroare, rea-vointa si conspiratie, nu s-a facut ieri  si de aceea tot insemneaza cartier select sau, mai pe scurt, regiune cu traditie si coerenta, trebuie sa devina rezervatie urbana.

Cand "vechiul" are valoare si costa mult, "noul " nu are loc si trebuie sa dispara din planurile stapanirii cinice a carei mentalitate de pungas nu mai trebuie demonstrata.

Un comentariu de Artur Silvestri, Profesor de gestiune

imobiliara si expertiza de patrimoniu la Universitatea Internationala

Francofona din Bruxelles (autor Monitor Imobiliar)