Europenii, cei mai mari investitori imobiliari din Romania

Joi, 26 Februarie 2009, ora 13:25
3588 citiri
Europenii, cei mai mari investitori imobiliari din Romania

Cei mai importanti investitori imobiliari din Romania, in 2008, au fost grupurile de investitori formate din companii din mai multe tari europene, cu investitii de 350 de milioane de euro.

In urma lor se regasesc investitorii italieni, ce au adus pe piata imobiliara din Romania 220 de milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de CB Richard Ellis-Eurisko. Germania a investit 160 de milioane de euro, Marea Britanie 150 de milioane de euro, in timp ce Franta a facut investitii imobiliare de 90 de milioane de euro pe piata locala.

Topul investitorilor imobiliari din Romania este completat de Portugalia, cu 85 de milioane de euro.

Raportul companiei de consultanta imobiliara arata ca o singura tranzactie a reprezentat 33% din valoarea totala a tranzactiilor de anul trecut. De altfel, volumul a scazut foarte mult, in comparatie cu anul 2007, ajungandu-se la doar 11 tranzactii in 2008, fata de 41 cu un an inainte.

Cea mai mare parte din investitiile din 2008, 58%, s-au orientat spre piata de retail. De asemenea, aproximativ 70% din investitii au vizat piata din Bucuresti, fata de 51% din anul precedent.

Pentru 2009, compania de consultanta imobiliara estimeaza ca proprietarii vor apela din plin la operatiunile de tip sale&lease back, prin care vand cladirile din portofoliu si apoi le reinchiriaza de la cumparator.

Astfel, companiile care apeleaza la aceste operatiuni, pot folosi fondurile obtinute imediat, pentru capital de lucru.

Pe piata imobiliara rezidentiala, in ciuda crizei, preturile apartamentelor nu au scazut, asa cum ne-am fi asteptat. Doar o mica parte din investitori au ajustat preturile, in medie cu 30 de procente.

Totusi, potrivit analistilor imobiliari de la DTZ Echinox, in 2009, scaderile preturilor vor fi egale cu cresterile din ultimii ani. "Tranzactiile se vor relua in momentul in care oferta se va apropia in termeni realisti de cerere si de potentialul acesteia. Practic va fi nevoie de o reconfigurare a preturilor in functie de cost si de valoarea adaugata a proprietatilor," a declarat, pentru Gandul, George Ivan, senior consultant la DTZ Echinox.

De la lansare, majoritatea preturilor la apartamentele din cadrul proiectelor rezidentiale noi au crescut cu 25 - 30 de procente.

Exista insa si cresteri mult mai mari, cum este cazul apartamentelor din proiectul Gran Reidencia, unde valoarea a crescut cu 42%, sau a celor din Asmita Gardens, unde cresterea este de 60 de procente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#europeni, # investitori, # romania, # piata rezidentiala , #Rezidential