Piata rezidentiala ramane fragila, in ciuda revenirii sectorului de locuinte noi

Joi, 07 August 2014, ora 14:55
1606 citiri
Piata rezidentiala ramane fragila, in ciuda revenirii sectorului de locuinte noi

Imbunatatirea accesului la credite coroborat cu scaderile de pret aplicate de dezvoltatorii de locuinte in ultimii ani au condus la o revenire vizibila a vanzarilor de apartamente nou construite, dar piata rezidentiala ramane fragila, potrivit companiei de evaluare Darian.

"Evolutia din prima jumatate a anului 2014 demonstreaza insa o tendinta de stabilizare a preturilor, valoarea locuintelor pozitionandu-se aproape de minim, asistand in aceeasi perioada si la situatii in care preturile locuintelor au inregistrat cresteri. Imbunatatirea accesului la creditele imobiliare, coroborat cu scaderile de pret aplicate de dezvoltatorii de locuinte in ultimii ani au condus la o revenire vizibila a vanzarilor de apartamente nou construite. E stimam ca imbunatatirea cererii va aduce o premiera pe piata locativa moderna, asistand in cursul acestui an la lichidarea stocurilor de locuinte construite in perioada de boom imobiliar", a declarat intr-un raport Adrian Crivii, presedintele Darian.

El atrage atentia ca in ciuda trendului pozitiv inregistrat in ultima perioada, piata imobiliara ramane in continuare una fragila mai ales ca, in situatia nefericita a unui nou crash imobiliar global (vehiculat tot mai mult in ultima perioada), datorita ponderii mari a bancilor straine in cadrul sistemului financiar national, Romania nu ar putea fi ferita in totalitate de efectele ce decurg din acesta.

"O veste buna ar fi totusi ca expunerea pietei imobiliare autohtone nu ar fi la fel de mare ca in 2008, ca urmare a scaderii masive a preturilor in decursul celor 6 ani", a adaugat Crivii.

Darian DRS SA a lansat studiul "Analiza pietei imobiliare" realizat in cele 41 de orase resedinta de judet, in care a fost analizata evolutia pietei rezidenatiale din primul semestru pe baza preturilor de tranzactionare.

Astfel, pe segmentul locuintelor vechi, in decursul ultimelor 12 luni preturile de tranzactionare la nivel national au scazut cu aproximativ 1,7%, iar in ultimile 6 luni cu circa 0,7%. Scaderea din ultimile 6 luni s-a simtit foarte putin pe piata, de aceea parerea generala a fost mai degraba de stagnare a preturilor.

Pretul mediu unitar pe piata apartamentelor vechi, de 644 euro/metru patrat

In semestrul unu din 2014, pretul mediu unitar pe piata apartamentelor vechi la nivel national s-a situat la nivelul de 644 euro/metru patrat (mp).

In 15 orase considerate poli de dezvoltare (Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta, Craiova, Galati, Brasov, Ploiesti, Oradea, Pitesti, Arad, Sibiu, Bacau si Targu Mures), preturile sunt cuprinse intre 568 euro/mp (Arad) si 956 euro/ mp (Bucuresti), inregistrindu-se astfel o medie la nivelul polilor de 763 euro/mp, cu doar 1% mai mica fata de al doilea semestru al anului 2013, si cu 41% mai mici fata de perioada de inceput a crizei, 2008.

La nivelul principalilor poli de dezvoltare, cea mai mare scadere in primele sase luni ale anului comparativ cu semestrul doi al anului trecut, a fost inregistrata in Arad si Pitesti (3,2%), urmata de Cluj (2,3%), Iasi si Craiova (2,2%).

In Bucuresti a fost consemnata o stabilizare a preturilor, ca urmare a faptului ca scaderea in ultimele 6 luni a fost foarte redusa (aproximativ 0,1%).

Buzau si Suceava, orasele unde apartamentele vechi s-au vandut cu cel mai mare pret

Dintre orasele mici, cu populatie sub 125.000 locuitori, apartamentele vechi s-au vandut cu cel mai mare pret in Buzau si in Suceava (peste 700 euro/mp), pe cand cele mai mici preturi se gasesc in Alexandria, Sfantu Gheorghe si Resita, unde pretul de tranzactionare a apartamentelor vechi se situeaza in intervalul 420-450 euro/mp.

In cazul apartamentelor noi, pentru semestrul unu, media la nivelul oraselor mici este de 575 euro/mp, in scadere cu aproximativ 37% fata de 2008. In decursul ultimelor 12 luni scaderea a fost de doar 0,7%, pretul mediu unitar la nivel national la finele lunii iunie situandu-se la nivelul de 757 euro/mp. In ultimile 6 luni s-a inregistrat o tendinta de usoara apreciere a preturilor, desi aceasta crestere a fost prea putin simtita de participantii pe piata rezidentiala.

In cele 15 orase considerate poli de dezvoltare avem preturi cuprinse intre 738 euro/mp (Sibiu) si 1.137 euro/ mp (Bucuresti), rezultand astfel o medie la nivelul polilor de 902 euro/mp, in stagnare fata de perioada similara a anului trecut si in crestere cu 0,4% fata de semestrul anterior. Comparativ cu perioada de inceput a crizei - anul 2008 - s-a inregistrat o scadere de 32%.

Dintre orasele mici, cu populatie sub 125.000 locuitori, apartamentele noi s-au vandut cu cel mai mare pret in Focsani si Ramnicu Valcea (peste 750 euro/mp), pe cand cel mai mic pret se regaseste in Baia Mare, unde pretul de tranzactionare al apartamentelor noi se situeaza la 488 euro/mp.

Pentru semestrul intai al anului 2014, media la nivelul oraselor mici este de 675 euro/mp, in scadere cu aproximativ 1% fata de anul trecut si cu 34% fata de 2008. In ultimile 6 luni s-a inregistrat o mica scadere de 0,1%, insa aceasta nu a fost resimtita pe piata.

In ceea ce priveste casele/vilele, s-au luat in considerare doar proprietatile construite sau pentru care s-au realizat revizii capitale incepand cu anul 2010, cu grad mediu de finisare, regim de inaltime P+1E sau P+M, in conditiile unor suprafete construite desfasurate medii (140 - 150 mp) si suprafete de teren medii (500 mp).

Cele mai scumpe case/vile s-au vandut in Bucuresti, la un pret mediu de 1.038 euro/mp, Capitala fiind si singura localitate cu peste 1.000 euro/mp, pe locul secund situandu-se Cluj-Napoca cu un pret mediu de 870 euro/mp. Cele mai mici preturi de vanzare se regasesc in continuare in Alexandria si Botosani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata rezidentiala, #vanzari locuinte noi, #vanzari apartamente Bucuresti , #Rezidential