Romania a avut, in martie, cea mai mare crestere anuala a productiei de constructii din UE

Luni, 19 Mai 2008, ora 13:09
1112 citiri
Romania a avut, in martie, cea mai mare crestere anuala a productiei de constructii din UE

Romania a inregistrat, in martie, o crestere anuala a productiei in constructii de 32,5%, cea mai mare din Uniunea Europeana, tara noastra fiind urmata de Suedia, cu o crestere de 23,2% si Slovenia, cu un avans de 22,5%, transmite, luni, biroul european de statistica, Eurostat.In luna martie, fata de aceeasi luna a anului trecut, productia de constructii a crescut in opt tari si a scazut in patru, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cele mai mari scaderi ale productiei s-au produs in Spania, 10,1% si Portugalia, 6,5%. In zona euro, s-a construit cu 2,1% mai putin fata de martie 2007, iar in UE, cu 0,8%. Constructiile civile au crescut cu 1,3% in zona euro si cu 4,2% in UE.


In Romania, productia de constructii a scazut, in martie comparativ cu februarie, cu 4,9%. In primul trimestru al acestui an, constructiile romanesti au crescut cu 4,2% fata de ultimul trimestru al anului trecut. In UE, comparativ cu luna februarie, productia de constructii a urcat in Suedia, cu 5,1%, si in Polonia, cu 1,4%, in timp ce Franta n-a marcat fluctuatii in acest domeniu.


Productia lunara de constructii a scazut in noua state membre, cele mai semnificative pierderi fiind inregistrate in Germania, 12,3%, Slovenia, 12,2% si Marea Britanie, 9%. Tot la evolutia lunara, constructiile au scazut cu 1,9% in zona euro si cu 2,5% in UE. Constructiile civile au scazut cu 1,4% in zona euro si cu 1% in UE, raportat la februarie.


Volumul lucarilor de constructii a crescut cu 32,2 % in primul trimestru al acestui an, fata de perioada similara a anului trecut, cresterea fiind inregistrata pentru toate tipurile de constructii, respectiv cladiri nerezidentiale, rezidentiale si constructii ingineresti, potrivit Institutului National de Statistica.


Potrivit INS, in primul trimestru din 2008, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea lucrarilor de constructii a crescut in termeni reali cu 32,2%, crestere evidentiata la toate tipurile de constructii, respectiv cladiri nerezidentiale (+33%), cladiri rezidentiale (+32,3%) si constructii ingineresti (+31,8%). Lucrarile de constructii au crescut cu 35%, in martie raportat la februarie, si cu 32,9 % fata de luna martie a anului trecut.