Bucuresti, cea mai mare scadere in Europa pe segmentul spatiilor de birouri

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 14:07
1209 citiri
Bucuresti, cea mai mare scadere in Europa pe segmentul spatiilor de birouri

Bucuresti a avut in ultimul trimestru din 2010 cea mai mare scadere din Europa a randamentelor investitiilor in spatii de birouri si de retail, respectiv de 0,5 puncte procentuale, pana la 9%, respectiv 10,5%, niveluri care raman insa printre cele mai ridicate in regiune, potrivit CB Richard Ellis, conform Mediafax.

Randamentul pe piata spatiilor de birouri s-a redus in aproape toata Europa in ultimul trimestru al anului trecut, fata de trimestrul anterior.

Astfel, in 23 de piete din 56 analizate s-a inregistrat scadere, in 31 de orase randamentele au ramas neschimbate si doar in doua a fost raportata o crestere.

Scaderea randamentelor investitiilor se transpune printr-o scumpire a activelor scoase la vanzare. Pretul de vanzare a unei proprietati imobiliare se calculeaza pe baza randamentului anual (yield), calculat ca raport intre veniturile care pot fi obtinute de cumparator si suma platita pentru achizitionarea proprietatii. Cu cat yield-ul este mai mic, cu atat pretul platit este mai mare, iar cumparatorul isi va recupera investitia intr-un timp mai lung. 

"Cea mai mare reducere a fost inregistrata in Bucuresti, cu 50 puncte de baza (0,5 puncte procentuale, n.r.) la 9%, si in Budapesta, Oslo, Bratislava, Barcelona, Madrid si Gothenburg, unde scaderea a fost de 25 de puncte de baza (0,25 puncte procentuale).

Cele mai mari cresteri au avut loc in Salonic, unde avansul a fost de 25 puncte de baza la 8,25%", se arata intr-un raport al CB Richard Ellis (CBRE).

Si dupa aceste scaderi Bucurestiul se mentine in topul celor mai mari randamente, fiind depasit doar de Sofia si Belgrad, fiecare cu 10%, Moscova (10,5%), St. Petersburg (12%) si Kiev (14%).

In ceea ce priveste randamentul investitiilor in spatii de retail, pe 18 piete din cele 50 cuprinse in studiul companiei de consultanta imobiliara s-a observat o scadere, in timp ce pe 31 situatia a ramas nemodificata si pe una a avut loc o crestere.

#bucuresti, #europa, #spatii, #birouri, #investitii , #Spatii birouri