Cat costa chiriile spatiilor de birouri in marile orase?

Marti, 13 Martie 2012, ora 18:20
3279 citiri
Cat costa chiriile spatiilor de birouri in marile orase?

Piata de birouri din principalele orase din tara are un potential atractiv pentru investitori, arata Raportul despre piata de birouri din principalele sase orase din Romania in 2011, realizat de CBRE.

Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov si Sibiu, sunt, alaturi de Capitala, orasele care prezinta interes pentru companiile aflate in proces de extindere sau relocare.

"Romania este una dintre cele mai atractive tari din Europa Centrala si de Sud-Est din perspectiva pietei de birouri, iar Capitala nu constituie singurul punct de interes al companiilor care cauta sa se extinda sau sa-si relocheze activitatile in tara noastra.

Alaturi de Bucuresti, principalele orase din tara - Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov sau Sibiu - devin din ce in ce mai atractive pentru investitorii straini datorita fortei de munca la un nivel inalt competitiv pe care o ofera si dezvoltarii infrastructurii in urmatorii ani", a declarat Razvan Iorgu, Director General CBRE Romania.

Astfel, la o populatie de 1,942 milioane de locuitori, cu o rata a somajului de circa 2% si un salariu brut mediu de aproximativ 700 de Euro pe luna in 2011, capitala Romaniei avea la finalul anului trecut un stoc de birouri noi moderne de peste 2.1 milioane mp, o rata de neocupare de 14,14% si o chirie prime de 19,5 Euro/mp/luna.

Din punct de vedere economic, Bucurestiul este cel mai prosper oras din tara si unul dintre principalele centre industriale si de transport din Europa de Est.

Cluj-Napoca, al doilea oras ca marime dupa Bucuresti, cu o populatie de 307.136 locuitori, avea in 2011 o rata a somajului de 3,5% si un salariu brut mediu de 400 de Euro pe luna, precum si un stoc de birouri moderne de 120.000 mp, o rata de neocupare de 10% si o chirie prime de 12-15 Euro/mp/luna.

Avantajele capitalei Transilvaniei sunt forta de munca educata, cu diverse abilitati profesionale si cunoasterea de limbi straine. Cluj-Napoca a devenit destinatia preferata a producatorilor si a companiilor din IT&C. In plus, are o infrastructura de transport bine dezvoltata datorita proximitatii si accesibilitatii fata de Europa de Vest, printr-un aeroport international si o buna retea feroviara si de drumuri.

Iasi, principalul oras ca marime din nord-estul Romaniei, cu o populatie de 304.043 de locuitori, o rata a somajului de 6% si un salariu brut mediu de 350 de Euro pe luna, avea la finalul anului trecut un stoc de birouri noi de de 70.000 mp, o rata de neocupare de 20% si o chirie prime de 10-20 Euro/mp/luna.

Orasul este al treilea centru universitar din tara, dupa Bucuresti si Cluj-Napoca, avand peste 70.000 de studenti anual. Iasiul beneficiaza de o forta de munca educata, infrastructura de telecomunicatii avansata, absolventi bine pregatiti in domeniul IT si prezinta cheltuieli scazute de intretinere. Orasul este atractiv pentru companiile active in IT&C, productie si domeniul farmaceutic.

Timisoara, localizata in vestul Romaniei si cu o populatie de 306.854 locuitori, are cea mai buna infrastructura de transport feroviar si rutier din Romania, fiind conectata cu cele mai mari orase din tara, precum si cu cinci capitale europene pe o raza de 600 de kilometri (Belgrad, Bucuresti, Budapesta, Viena si Zagreb).

In plus, in Timisoara se afla si cel de-al treilea cel mai aglomerat aeroport international din Romania. Orasul este atractiv atat pentru producatorii, cat si pentru furnizorii de servicii din industrii precum cea auto, telecomunicatii si IT. La final de 2011, Timisoara avea o rata a somajului de 1,9%, un salariu brut mediu de 400 de Euro pe luna, un stoc de birouri noi de 80.000 mp, o rata de neocupare de 15% si o chirie prime de 12-15 Euro/mp/luna.

Al saptelea mare oras din Romania cu o populatie de 276.354 locuitori, Brasovul are o situare strategica, aflandu-se in centrul tarii si, totodata, la doar 170 kilometri de Capitala. In plus, existand planuri concrete de dezvoltare a infrastructurii de transport, precum construirea unui aeroport international, dar si a unei autostrazi care sa-l lege de vestul tarii,

Brasovul a devenit atractiv pentru investitorii straini din domeniile auto, masini si echipamente de productie, materiale de constructii, farmaceutic, producatori de bere si de mobila. Orasul avea o rata de somaj de 4,5%, un salariu brut mediu de 350 de Euro pe luna, un stoc de birouri moderne de 50.000 mp, o rata de neocupare de 15% si o chirie prime de aproximativ 10-13 Euro/mp/luna la finalul anului trecut.

Catalogat de prestigioasa revista Forbes ca fiind "a opta cea mai idilica locatie din Europa" si desemnat Capitala Europeana a Culturii in 2008, Sibiul este un punct de atractie pentru companiile active in industriile auto, producatoare, de textile si IT&C. Avand o puternica minoritate germana,

Sibiul detineun aeroport international, localizat la doar 5 kilometri de centrul orasului cu zboruri directe catre Munchen, Stuttgart si Viena. Orasul avea, la sfarsitul anului 2011, o rata a somajului de 3,86%, un salariu brut mediu de 480 Euro pe luna, un stoc de birouri noi de 50.000 mp, o rata de neocupare de 15% si o chirie prime de circa 9-11 Euro/mp/luna.

La nivel global, Romania este o tara atractiva pentru investitorii straini din perspectiva stabilitatii politice pe care o confera statutul ei de membra a Uniunii Europene, dar si datorita taxei unice de impozitare de 16% care este una dintre cele mai scazute din UE. Romania prezinta, de asemenea, intre cele mai scazute medii salariale din regiunea Europei Centrale si de Sud-Est.

In plus, Romania este a doua tara din lume, dupa Coreea de Sud, in ceea ce priveste viteza media a conexiunii la Internet de 1,909KB/s si se situeaza pe locul 6 la nivel global si locul 2 in Europa din punctul de vedere al numarului si pregatirii profesionale a specialistilor IT.

Totodata, romanii sunt considerati "cei mai buni vorbitori de limbi straine din Europa", potrivit Asociatiei Traducatorilor din Europa de Est. Nu in ultimul rand Romania esta plasata pe locul 7 in Europa in ceea ce priveste numarul de studenti, cu 56,1 studenti la 1.000 de locuitori, potrivit datelor Eurostat pe 2009.

#piata birouri bucuresti, #piata birouri, #inchiriere spatii birouri, #chirii birouri, #raport piata birouri 2011 CBRE , #Spatii birouri