Colliers: Oportunitati semnificative pe piata de birouri

Joi, 05 Iulie 2012, ora 16:46
2211 citiri
Colliers: Oportunitati semnificative pe piata de birouri

Urmatorii trei ani vor aduce oportunitati semnificative pe piata de birouri din Bucuresti, in conditiile in care aproape 754.000 de metri patrati de spatii de birouri vor face obiectul reinnoirilor si renegocierilor, potrivit unui studiu al Colliers International Romania.

Cererea va fi determinata de contractele de inchiriere care vor ajunge la maturitate in perioada 2012 - 2014.

Studiul Colliers arata ca peste 90.000 de metri patrati din aceasta suprafata sunt reprezentati de contractele de inchiriere care vor expira in 2012. In 2013 si 2014, suprafata totala a spatiilor de birouri care ar putea fi eliberate va creste considerabil, ca o consecinta a expirarii contractelor incheiate in timpul boom-ului imobiliar, respectiv in perioada 2006 - 2008. Astfel, este foarte probabil ca o mare parte dintre clientii ale caror contracte expira in 2012, 2013 sau 2014, sa incerce sa valorifice oportunitatile din piata pentru a obtine conditii de inchiriere mai avantajoase.

Impactul crizei financiare a modificat mecanismele pietei de birouri, majoritatea deciziilor fiind luate acum pe considerente legate de nevoia de optimizare a costurilor.

In acelasi timp, pe masura ce conditiile de trafic din oras s-au inrautatit, accesibilitatea a devenit una dintre cele mai importante caracteristici ale unei cladiri de birouri, prezenta unei statii de metrou in vecinatatea acesteia devenind criteriu esential de selectie.

Conform Colliers International Romania, companiile au renuntat la Central Business District, considerat in mod traditional zona ideala pentru pozitionarea unui sediu central, in favoarea ratelor mai avantajoase ale chiriilor din locatiile semi-centrale. Companiile ale caror birouri sunt situate in regiuni greu accesibile vor cauta, cel mai probabil, sa se mute in cladiri aflate in apropierea statiilor de metrou, in ciuda unui nivel al chiriei mai mare.

Chiriasii pot opta pentru reinnoirea contractului in spatiul existent in lipsa altor alternative

Un alt posibil scenariu vizeaza tendinta chiriasilor de a opta pentru reinnoirea contractului in spatiul existent, in lipsa unor alternative mai avantajoase, care sa acopere bugetul de reamenajare pe care il presupune relocarea. In ultima perioada, insa, dezvoltatorii au ales sa ofere bugete de fit-out ca stimulent in procesul de atragere a noilor chiriasi.

Alaturi de spatiile de birouri care vor deveni vacante in urma expirarii contractelor de inchiriere, in urmatorii trei ani vor fi livrate noi proiecte in Bucuresti, cu precadere in zonele semi-centrale, unde au fost anuntate deja peste 170.000 de metri patrati de birouri noi.

"In 2011, dezvoltatorii noi si existenti pe piata si-au recastigat optimismul in ce priveste evolutia pietei de birouri din Bucuresti si au revizuit oportunitatile de construire a noi spatii de birouri. Asa cum demonstreaza proiectele livrate sau anuntate in ultimele 18 luni, noile cladiri de birouri vor incerca sa adreseze cat mai bine nevoile din ce in ce mai complexe alte chiriasilor, prin design si specificatii tehnice avansate", a spus Maria Florea, associate director in cadrul departamentului de birouri al Colliers.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spatii birouri bucuresti, #spati birouri inchiriere, #contracte inchiriere spatii birouri , #Spatii birouri