Companiile, mai exigente in privinta spatiilor de birouri. Care sunt ultimele tendinte

Vineri, 25 Mai 2012, ora 08:07
3306 citiri
Companiile, mai exigente in privinta spatiilor de birouri. Care sunt ultimele tendinte

Companiile sunt mai exigente in privinta inchirierii spatiilor de birouri si cauta cladiri cu spatii flexibile si aerisite, potrivit unui studiu Colliers International.

Pe de alta parte, si dezvoltatorii monitorizeaza cu atentie ultimele tendinte din piata si realizeaza proiecte care sa raspunda nevoilor mediului de afaceri.

In consecinta, specialistii din domeniu estimeaza ca piata spatiilor de birouri se va transforma in ultimii ani, pe masura ce modul de lucru al companiilor se schimba, datorita avansului tehnologic si diversificarii activitatilor profesionale.

Piata birourilor va stagna in urmatorii ani

In 2011, stocul de spatii de birouri din Bucuresti a ajuns la 1,5 milioane de mp, dintre care 114.000 de mp au fost construiti doar in cursul anului trecut, potrivit Colliers International.

Lista celor mai importante cladiri de birouri livrate in 2011 include Platinum Business & Convention Center (41.000 mp), Crystal Tower (16.000 mp) si Novo Park cladirea G (13.000 mp).

Cu toate acestea, ritmul de constructie a scazut in 2011 fata de perioada anterioara si se estimeaza ca va stagna in urmatorii ani. In 2012 si 2013 vor fi finalizati, in total, 170 mii de mp.

Chiar si in aceste conditii, dezvoltatorii si-au mai recastigat din optimism in cursul anului trecut si analizeaza posibilitatea demararii unor proiecte noi. Asadar, competitia va creste, iar cladirile de birouri vor fi tot mai bine adaptate nevoilor companiilor.

Care sunt noile trenduri in materie de birouri

Astfel, luand in considerare noile trenduri, cladirile nou construite, vor fi dotate cu tehnologie inalta si cu un design atragator.

In plus, noile proiecte vor trebui sa raspunda nevoilor companiilor de reducere a costurilor, pe masura ce modul de lucru se schimba: avansul tehnologic si diversificarea activitatii incurajeaza lucrul la distanta.

"Se observa o scadere a interesului pentru spatiile de lucru traditionale, in timp ce atentia este indreptata tot mai mult catre birourile flexibile, ce pot fi usor adaptate eventualelor schimbari survenite in dimensiunea, activitatea sau strategia companiei", a declarat Maria Florea, director asociat in cadrul departamentului de birouri al Colliers.

Astfel, companiile vor cauta spatii de birouri cu amenajare flexibila, pentru diminuarea spatiului ocupat si in final, a pretului chiriei. In plus, o astfel de amenajare este indicata pentru companiile care hotarasc sa reduca numarul de angajti sau din contra, sa-l creasca.

Un studiu recent arata ca, la nivel european, numarul angajatilor care vor merge la birou va scadea cu 25%, in urmatorii 20 de ani. Fenomenul se datoreaza popularizarii modalitatilor de lucru de la distanta.

#spatii birouri bucuresti, #tendinte spatii birouri, #spatii birouri flexibile, #reducere costuri spatii birouri , #Spatii birouri