Un loc de parcare in Bucuresti costa cel putin 40 de euro

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 16:20
10753 citiri
Un loc de parcare in Bucuresti costa cel putin 40 de euro

Cladirile de birouri din Bucuresti au in total peste 15.000 de locuri de parcare supraterane si subterane, care pot fi inchiriate cu pana la 160 de euro pe loc pe luna, nivelul minim fiind de 40 de euro/loc/luna.

Analiza unui numar de circa 90 de cladiri de birouri din Bucuresti pe baza datelor publicate pe site-ul cautabirouri.ro, lansat recent de compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle, arata ca cei mai multi proprietari de birouri solicita pentru un loc de parcare in jur de 100-120 de euro pe luna.

Cea mai mare chirie pentru un loc de parcare se inregistreaza in cadrul proiectului Bucharest Business Center, din strada Gheorghe Polizu, in apropiere de Piata Victoriei, respectiv 160 de euro/luna.

Tot aici se inregistreaza si printre cele mai reduse raporturi dintre locurile de parcare si suprafata inchiriata, adica un loc pentru 164 de metri patrati. Un raport mai redus, de 1/298, are cladirea Avrig 3-5, cu o suprafata inchiriabila de 9.276 de metri patrati si 33 de locuri de parcare.

Potrivit consultantilor imobiliari, raportul ideal este de un loc de parcare la fiecare 50 de metri patrati suprafata inchiriabila, regasit insa in foarte putine cazuri din Bucuresti. Sunt insa imobile in care indicatorul se situeaza sub aceasta valoare. In medie, in Bucuresti raportul este de un loc la 70 de metri patrati suprafata inchiriabila.

Cele mai reduse chirii pentru locurile de parcare sunt percepute de austriecii de la S+B Gruppe pentru Magheru One Offices, unde fiecare loc din cele 80 supraterane si subterane este inchiriat cu 40 de euro pe luna.

In general, exista diferente intre costurile de inchiriere pentru parcarile supraterane si cele subterane, astfel ca in cazul imobilul America House din Piata Victoriei, de exemplu, locurile subterane se inchiriaza cu 140 de euro pe luna, iar unul suprateran cu 100 de euro. Acest lucru poate fi explicat prin costul mai mare al constructiilor subterane care sunt aproape duble comparativ cu cele de suprafata.

Analiza pe zone din Bucuresti arata, asa cum era de asteptat, ca cele mai scumpe locuri de parcare se gasesc in cladirile amplasate in centru, respectiv Piata Victoriei, Romana, Piata Presei. In aceste zone, un loc de parcare se poate inchiria in medie cu 120 de euro pe luna, maximul fiind de 160 de euro.

In zona Floreasca, preturile variaza de la 150 de euro pe loc pe luna, in cazul proiectului in constructie Sky Tower, la 60 de euro in Floreasca Business Park.

In Pipera locurile de parcare se inchiriaza cu 50-90 de euro pe luna, in cazul proiectului Conect Business Park, cu 60 de euro in Iride Business Park, in timp ce in Voluntari proprietarii cer 45-60 de euro pe loc suprateran pe luna la 95 de euro pentru un loc in parcarea subterana.

In partea de vest a Bucurestiului, exista diferente mari intre chiriile percepute pentru locurile de parcare. Astfel, in West Gate acestea se inchiriaza cu 100 de euro pe luna, in timp ce in AFI Business Park costul este de 90 de euro, iar in Anchor Plaza de 50 de euro pe un loc subteran.

Daca este luata in calcul o medie de 100 de euro/loc/luna, reiese ca din inchirierea celor peste 15.000 de locuri de parcare din Bucuresti, proprietarii castiga anual 18 milioane de euro.

In general, locurile de parcare sunt insa insuficiente pentru angajatii companiilor care ocupa cladirile de birouri, acestea fiind destinate in primul rand flotei de masini a companiilor si managementului acestora.

#loc parcare Bucuresti, #chirie loc parcare, #loc parcare birou , #Spatii birouri