Colliers: In capitala nu se va mai deschide niciun centru comercial mare in 2007

Vineri, 08 Iunie 2007, ora 11:02
1004 citiri

Anul 2007 nu va beneficia de o crestere semnificativa a stocului de centre comerciale in Bucuresti, datorita faptului ca marea majoritate a proiectelor planificate sa se deschida pe parcursul anului in curs au fost amanate pentru 2008-2009, sustin analistii imobiliari ai companiei Colliers.

Potrivit analistilor imobiliari ai Colliers, situatia este diferita in ceea ce priveste celelalte orase ale Romaniei, cu toate ca livrarile din acest an nu vor satisface pe deplin cererea tot mai mare de spatii comerciale de calitate. Stocul total estimat pentru principalele sapte orase mari din tara, in care vor fi ridicate centre comerciale mari, la sfarsitul anului 2009 va fi de 770.100 mp suprafata inchiriabila. Excluzand Bucurestiul, acest stoc reprezinta 69,3% din suprafata totala livrata in tara pana la acea data.

"Daca pana in urma cu doi ani dezvoltatorii de proiecte din piata de retail s-au concentrat doar pe Bucuresti, in prezent exista un interes foarte mare pentru toate orasele cu o populatie de peste 100.000 de locuitori. sapte orase reprezinta aproape 70% din stocul total de centre comerciale care vor fi livrate in afara Bucurestiului in perioada 2007-2009", sustin analistii imobiliari.

Mai mult, in functie de calitatea centrelor comerciale, nivelul chiriei ar putea inregistra o scadere cu 10% pana la 25%. "Datorita livrarilor previzionate pentru perioada 2008-2009 si a tranzitiei catre o piata a chiriasilor este foarte probabil ca si contractele de inchiriere sa se semneze la un nivel mai scazut al chiriilor. Totusi, proiectele bine realizate si amplasate in locatii bune vor putea obtine chirii usor mai mari decat in cazul celorlalte proiecte", se arata in analiza companiei imobiliare Colliers.

De asemenea, analistii imobiliari considera ca si competitia intre centrele comerciale va permite retailerilor sa impuna conditiile lor in cadrul negocierilor. Unul dintre criteriile cele mai importante este operarea centrului comercial de catre o companie profesionista. "Un management profesionist da retailerilor o mai mare incredere ca respectivul centru comercial va functiona bine si dupa inaugurare. Mai mult decat atat, o companie profesionista poate tine mai bine sub control costurile de operare, astfel incat cheltuielile de intretinere platite de catre chiriasi vor fi mai mici", mai spun reprezentantii companiei Colliers.

Datele statistice arata ca Bucurestiul este una dintre cele mai sarace capitale din Uniunea Europeana in materie de malluri, din caua nivelului de trai scazut. in acest moment, stocul de spatii in centre comerciale moderne, de tip mall, din Bucuresti cuprinde aproximativ 150.000 mp, cu 100 % grad de ocupare insemnand o ratie de 0.07 mp/cap de locuitor, situati in principal in zona de centru, centru-sud a capitalei.

Aceasta valoare este foarte scazuta comparativ cu alte capitale din UE. De exemplu, Varsovia dispune de circa 1,3 milioane mp, adica 0.79 mp/cap de locuitor, Praga de circa 460.000 mp, adica 0.38 mp/cap de locuitor, iar Budapesta de circa 550.000 mp, adica 0.27 mp/cap de locuitor.

In prezent in Bucuresti exista doar patru mall-uri moderne: Bucharest Mall deschis in 1999; Unirea Shopping Center deschis in anul 2000; Plaza Romania deschis in anul 2004; City Mall deschis in anul 2005.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)