In 2007, vor fi livrati peste 150.000 mp de spatii de depozitare de clasa A

Joi, 08 Februarie 2007, ora 07:24
1093 citiri

Anul 2007 va aduce peste 150.000 mp de spatii clasa A prin proiecte noi din piata de logistica, atat in Bucuresti, cat si in tara, iar rata de spatii vacante va ramane sub cinci la suta, a declarat pentru Rompres Rodica Tarcavu, director de departament la compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

'Oferta diversificata, la standarde europene, va determina o usoara scadere a nivelului chiriilor pentru spatiile de depozitare. Un aspect pozitiv pentru acest segment de piata este dezvoltarea parcurilor logistice in principalele orase ale tarii', a spus Rodica Tarcavu.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va atrage interesul, pe de o parte, al unor companii internationale - retaileri, distribuitori, logisticieni- care vor dori sa fie prezenti si pe piata romaneasca. Pe de alta parte, cresterea importurilor din UE si a exporturilor spre statele membre vor mari necesitatile de stocare ale companiilor, fapt ce va accelera dezvoltarile industriale in toate zonele tarii.

Oferta de spatiii de depozitare va creste, cu preponderenta, in orasele cheie ale tarii: Bucuresti, Brasov, Timisoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea si Constanta. Stocul nou de spatii moderne va fi puternic influentat de ritmul in care investitorii vor construi aceste depozite si parcuri logistice. Rata de neocupare va ramane la un nivel scazut, sub cinci la suta, fiindca cererea absoarbe oferta rapid. Analistii preconizeaza ca, in urmatorii doi-trei ani, se va ajunge la un grad de neocupare usor mai ridicat.

'Anul 2007 va marca trecerea de la dezvoltarea de spatii de clasa B la spatii de clasa A. Ne referim la orasele din tara unde oferta este relativ saraca in prezent. In Bucuresti, tendinta de crestere a numarului de proiecte logistice de clasa A s-a facut remarcata si in perioada 2005 - 2006, cand, pe langa Cefin, mari dezvoltatori cum ar fi Prologis, Portland si Phoenix Real Estates au intrat in competitie pentru a livra spatii de calitate clientilor. Nivelul chiriilor va scadea usor comparativ cu anul 2006. Putem sa estimam un prag de patru euro/mp/luna ca fiind media. El va fi, insa, dictat de piata. Cu cat oferta se va extinde intr-un ritm mai rapid, cu atat clientul si chiriasul vor avea putere mai mare de negociere. Apreciem ca vor predomina tranzactiile de inchiriere. Ca procentaj putem indica valoarea de 70 - 80 la suta din totalul de tranzactii', a precizat Rodica Tarcavu. Analistii de la DTZ Echinox apreciaza ca randamentul spatiilor industriale va fi, in 2007, de circa 7-8 la suta.

'Piata industriala se va dezvolta mai repede decat celelalte pentru ca dezvoltatorii acestor spatii au experienta pe pietele din zona centrala si est europeana. Se va mentine un ritm ridicat de dezvoltare al pietei spatiilor industriale si in 2007', spune Rodica Tarcavu.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)