Totalul spatiilor industriale in constructie echivaleaza cu un singur proiect inainte de criza

Marti, 14 August 2012, ora 16:13
1842 citiri
Totalul spatiilor industriale in constructie echivaleaza cu un singur proiect inainte de criza

Spatiile industriale aflate in constructie pe teritoriul Romaniei totalizeaza, in acest moment, 54.500 de metri patrati, suprafata care, inainte de izbucnirea crizei financiare, era alocata unui singur proiect, releva datele companiei de consultanta imobiliara, CBRE.

In primul semestru al anului, activitatea totala de inchiriere a spatiilor industriale a insumat aproximativ 53.000 metri patrati, la care se adauga tranzactiile directe, de 16.500 mp, in scadere fata de semestrele precedente, arata comunicatul de presa al CBRE, citat de Mediafax.

Cea mai mare tranzactie realizata in primele sase luni ale anului a fost vanzarea fabricii Nokia (cu o suprafata de 35.000 mp), catre producatorul de electrocasnice DeLonghi.

"Piata industriala din Romania prezinta in continuare interes pentru investitori si se estimeaza ca aproape 50% din volumul investitiilor directe va fi absorbit de catre sectorul industrial pana la sfarsitul anului. Stabilitatea randamentului prime (n.r: spatii de strada) din zona Bucuresti, unul dintre cele mai ridicate din Europa Centrala si de Est, sustine potentialul investitional al sectorului industrial si logistic. Astfel, o serie de companii internationale si-au extins deja liniile de productie din Romania, acestea devenind importante unitati exportatoare", a declarat Marian Orzu, seful departamentului industrial CBRE Romania.

In zona Capitalei, sunt in constructie spatii industriale cu o suprafata de aproximativ 20.000 mp. In afara capitalei, stocul modern de spatii industriale va creste pana la finalul anului cu aproximativ 45.500 mp, momentan fiind in constructie aproximativ 34.500 mp.

Conform specialistilor CBRE Romania, activitatea pe piata locala a fost afectata de instabilitatea politica din ultima perioada, dar si de extinderea procesului de finalizare a tranzactiilor, intarzierile afectand cererea pentru spatii industriale in intreaga tara.

O scadere substantiala a tranzactiilor s-a inregistrat in zona Bucurestiului, doar 9.400 de metri patrati fiind vanduti in primele sase luni ale anului. La nivelul intregii tari, cererea a scazut cu 56%, comparativ cu aceeasi perioada din 2011.

Investitii pe piata spatiilor industriale s-au inregistrat in Cluj, Dambovita, Dolj, Timis, Prahova si Bihor.

Chiria de referinta a ramas la acelasi nivel ca in semestrul precedent. Astfel, pentru suprafete intre 500 mp si 999 mp, chiria variaza intre 4 si 4,2 euro/mp. Aproximativ 69% din tranzactiile efectuate in primele sase luni au vizat spatii de o asemenea suprafta.

In zona Bucurestiului, chiria medie pentru spatii industriale a ramas stabila, la 3,75 euro/mp, ramanand in continuare una dintre cele mai mici din Europa Centrala si de Est.

Pretul chiriilor pentru spatiile industriale a atins pragul de jos: 1 euro/mp

Imobiliarele, din nou la putere: Spatiile industriale, noile investitii profitabile

Spatiile industriale inchiriate in Bucuresti s-au dublat

#surpafata spatii industriale, #suprafata spatii comerciale, #chirie spatii industriale , #Spatii industriale