Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Aproximativ trei milioane de romani si-au schimbat domiciliul in perioada 1996-2005

Aproximativ trei milioane de romani si-au schimbat domiciliul in perioada 1996-2005
Aproximativ trei milioane de romani si-au schimbat domiciliul in perioada 1996-2005, conform buletinului Institutului National de Statistica /INS/ privind mobilitatea teritoriala interna a populatiei Romaniei.

Cea mai scazuta rata a migratiei interne, din intervalul analizat, a fost inregistrata in anul 2000 (10,9 la mia de locuitori), iar cea mai ridicata in anul 2004 (17,1 la mie).

Numarul stabilirilor de domiciliu in comune a fost superior celor din orase, cu exceptia anului 1996. De asemenea, mobilitatea teritoriala din mediul urban spre mediul rural a crescut cu 6,2 puncte procentuale.

In 1996, 58,4 la suta din totalul schimbarilor de domiciliu se realizau in cadrul aceluiasi judet, insa in anii urmatori fenomenul s-a amplificat, numarul persoanelor care si-au schimbat domiciliul in 2005 in acelasi judet fiind de peste doua ori mai mare decat al celor care si-au schimbat domiciliul in alt judet.

Judetele care atrag migranti sunt in general zonele bogate si cu oportunitati de munca. Cu exceptia Capitalei, judetul Timis s-a situat in ultimii zece ani pe primul loc din acest punct de vedere, urmat de Constanta, Arad, Bihor, Brasov si Sibiu.

La polul opus, judetele Vaslui, Maramures, Neamt, Galati si Bacau s-au confruntat cu cel mai mare numar de plecari.

Anul, trecut, 27 de judete au inregistrat un sold negativ al schimbarilor de domiciliu, cu valori mai ridicate in Vaslui si Hunedoara. In perioada 1996-2005, judetul Hunedoara s-a transformat dintr-un judet de atractie a migrantilor intr-un judet de plecare.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 628 ori