Asfaltatorii straini ai lui Berceanu ii dau gaura in impozite lui Pogea

Duminica, 03 Mai 2009, ora 22:53
1910 citiri
Asfaltatorii straini ai lui Berceanu ii dau gaura in impozite lui Pogea

Principalele firme straine din constructia de sosele primesc anual contracte de sute de milioane de euro platiti din bugetul de stat, insa cand vine vorba sa achite statului impozitul pe profit, sustin ca au inregistrat pierderi, deci nu platesc nimic.

Profiturile sunt repatriate prin diferite scheme catre firmele-mama din tarile de origine, iar Fiscul nostru ii menajeaza. In tarile lor constructorii raporteaza profituri in crestere, platesc impozite si dividende, iar aici, unde au primit contractele, nu platesc nimic.

Potrivit datelor oficiale pentru 2007 prezentate de Ministerului Finantelor, majoritatea firmelor mari din Romania nu au platit impozit pe profit deoarece sustin ca au avut pierderi sau, in cazul in care profitul a existat, a fost insignifiant.

Sucursala autohtona a Strabag AG Austria a raportat in 2007 afaceri cifrate la 131 milioane de lei (35 de milioane de euro), dar nu a platit impozit, avand pierderi de 8,8 milioane de lei.

Nici cu Strabag Facility, o alta firma a companiei austriece, statul nu a avut mai mult noroc.

Un alt constructor roman, Euroconstruct Trading 98, a avut o cifra de afaceri comparabila cu cea a Strabag SRL, respectiv 237 milioane de lei, dar a platit impozit pentru un profit brut de patru ori mai mare, adica pentru 90 de milioane de lei, rata declarata a profitului fiind de 37,9%.

Firmei Tehnologica Radion, alta firma autohtona, i s-a calculat impozitul pe profit pentru o suma de opt ori mai mare decat in cazul Strabag, desi cifra de afaceri a firmei romanesti a fost doar de doua ori mai mare. Nici altor firme straine nu le-a mers bine, cel putin judecand dupa impozitul platit statului.

Asocierea italo-germana Astaldi&Max Bogl a avut in 2007 o cifra de afaceri de 42 de milioane de lei, insa a inregistrat pierderi de 14,2 milioane de lei, iar o sucursala bucuresteana a firmei Astaldi a pierdut 3,4 milioane de lei la afaceri totale cifrate la 87 de milioane de lei.

In cazul Colas SA Franta, sucursala Romania, impozitele au fost simbolice. Filiala a inregistrat profituri de 900.000 de lei, la o cifra de afaceri de 109 milioane lei, adica o rata a profitului de sub unu la suta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#berceanu, # bechtel, # autostrada, # pogea , #Stiri Imobiliare