AVAS scoate la vanzare doua institute de cercetare

Miercuri, 17 Ianuarie 2007, ora 04:06
1154 citiri

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a scos la vanzare doua institute de cercetare, Institutul de Tehnica de Calcul si Master, informeaza un comunicat al AVAS.

Aunturile de vanzare de actiuni pentru cele doua institutii au fost publicate marti, 16 ianuarie 2007. Cele doua centre vor fi vandute prin negociere cu selectie pe baza de oferte tehnice. Oferta tehnica va detine o pondere de 60 la suta, potrivit sursei citate.

ITC SA Bucuresti realizeaza cercetare - dezvoltare in stiinte fizice si naturale. AVAS a pus in vanzare pachetul de actiuni reprezentand 69,92195882 la suta din capitalul social. Ceilalti actionari ai societatii sunt SIF Muntenia cu 29,85366809 la suta si o persoana fizica cu 0,22437309 la suta.

Documentele de precalificare si de participare, impreuna cu ofertele finale, se vor depune pana la data limita de 27 februarie 2007, ora 12,00.

Master SA Bucuresti are ca obiect de activitate cercetarea - dezvoltarea in stiinte fizice si naturale. Cele 344.873 de actiuni scoase la vanzare reprezinta 66,6880 la suta din capitalul social al institutului. Mai sunt actionari la Master S.A. Bucuresti banci si/sau societati de investitii financiare cu 33,2747 la suta si persoane fizice cu 0,0373 la suta.

Data limita de depunere a documentelor de precalificare si de participare impreuna cu ofertele finale este 20 februarie 2007, ora 12,00.

'Anul 2007 este anul in care sunt alocati foarte multi bani pentru cercetare. Institutele de cercetare incep sa devina foarte atractive din momentul in care s-a dat drumul la proiecte care sa atraga fonduri europene sau fonduri de stat. Master si ITC aduc profituri frumoase de cativa ani din activitatea de cercetare - dezvoltare. Sunt convins ca pentru aceste institute va fi o competitie reala intre cei ce vor sa faca, intr-adevar, cercetare, pentru ca si cercetarea poate deveni o afacere daca o faci inteligent', a declarat presedintele AVAS, Teodor Atanasiu.

Trecerea in proprietate privata se va realiza in baza prevederilor legislatiei in vigoare, care protejeaza institutele de cercetare la momentul trecerii lor in proprietate privata astfel incat ele sa nu devina tinta unor investitori care vor sa faca alt tip de afacere decat cea de cercetare - dezvoltare.

Pentru a putea participa la negociere, ofertantii trebuie sa intruneasca o serie de criterii de precalificare. Este vorba despre inexistenta sanctiunilor penale pentru savarsirea de gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita sau alte contraventii si infractiuni, experienta in domeniul cercetarii-dezvoltarii pentru ramura de stiinta a societatii comerciale de cercetare - dezvoltare sau pentru o ramura inrudita, bonitate financiara si capacitate de a prelua o noua afacere.

Potrivit comunicatului AVAS, pot participa la privatizare numai persoanele fizice/juridice romane sau straine, care in mod direct sau prin intermediul societatilor la care sunt actionari/asociati majoritari nu au inrautatit in mod vadit situatia economico-financiara a unor societati comerciale, privatizate anterior, ca urmare a neindeplinirii sau indeplinirii cu intarziere a obligatiilor asumate prin contractele de vanzare-cumparare de actiuni incheiate cu FPS si/sau APAPS/AVAS.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)