Bat clopotele in imobiliare!

Miercuri, 29 August 2012, ora 15:18
4643 citiri
Bat clopotele in imobiliare!

Intre 2.000 euro/apartament si 20.000 euro/metru patrat, spatiu comercial in Piata Unirii. Acestea sunt limitele intre care se misca preturile in imobiliare. Cine mai pofteste la imobiliare? Aveti de unde alege. Bani sa aveti.

Media preturilor apartamentelor vandute prin programul "Prima casa" se apropie de 40.000 euro. Cu 5% avans (2.000 euro cash si ceva maruntis - eventual imprumutat sub diverse forme) poti sa-ti cumperi un apartament relativ decent. In orasele mari, mai greu. In Bucuresti, pe la periferie. Dar, in orasele mici, se gasesc peste tot oferte la banii astia. Deci, dai 2000 euro si ai un apartament.

Faptul ca esti dator 20-30 de ani la o banca si ti-ai amanetat viitorul financiar pana la moarte intra la rubrica "detalii". Cert este ca, daca ai 2.000 euro te poti bucura imediat de un apartament cumparat pe numele tau, chiar daca e ipotecat la banca.

Recent, in Piata Unirii, s-a vandut un spatiu comercial apartinand societatatii Cocor SA. Pret: peste 20.000 euro/metru patrat!!! Cine e "nebunul" care a platit acest pret? Cineva. Ce conteaza cine? A PLATIT ! Exact ca cel care a achizitionat prin programul Prima Casa. Care este diferenta dintre cei doi cumparatori? Indraznesc sa raspund tot eu, dupa o experienta de 20 de ani in imobiliare. Niciuna!

Atat cel care a scos din buzunar 2.000 euro pentru un apartament, cat si cel care a achizitionat spatiul comercial au un singur lucru in comun. Nevoia de imobiliare.

In aceste conditii, ce mai inteleg romanii despre piata imobiliara? Sa analizam putin subiectul. De cand a inceput programul Prima Casa, de prin vara lui 2009, imobilele achizitionate au scazut in valoare cu aproximativ 22%! Nu ma injurati pe mine!

Statisticile oficiale spun asta. Am scris si eu, de mai multe ori, ca preturile pe segmentul rezidential vechi vor scadea in continuare. Cui i-a pasat? Putem spune ca peste 70 de mii de tepe s-au dat pe piata imobiliara prin programul sustinut de Guvern? Nu! Pentru ca statul roman nu da tepe! Cum sa fie teapa cand banii sunt pe sfarsite la varianta 4 a aceluiasi program si romanii se inghesuie in continuare sa ia credite subventionate de stat. Cu 2.000 euro as lua si eu un apartament! Dar, nu-mi permite legea.

Ce face investitorul care a luat spatiul comercial cu 20.000 euro pe metru patrat? Este aceasta o afacere imobiliara? Cat poate sa aiba profit pe metru patrat din vanzari de si-a permis sa plateasca 4.000.000 euro pe 200 m.p.? Sa fie un neavizat? Sa-l dea banii afara din casa? Hai sa fim seriosi! Cel care a achizitionat imobilul respectiv este un super-profesionist in imobiliare! Parerea mea. Altfel, nu ai cum sa-ti permiti sa gresesti in asemenea hal. La banii astia, mai rar. Fac pariu ca, daca maine se mai scot 10-20 de spatii comerciale similare la vanzare, exista cumparatori interesati la acelasi nivel de pret. Dar, numai pentru cunoscatori.

Ce-au ajuns imobiliarele in Romania!? Sub un clopot numit piata, se invartesc banii. Multi, putini, diferenta este data de numarul lor. Un roman simplu care a avut 2.000 euro numerar si a achizitionat o garsoniera poate s-a bucurat la fel de mult ca cel care a cumparat spatiul comercial cu 4 milioane de euro. Pentru vanzatori, faptul ca si-au atins scopul si au incheiat tranzactia este la fel de relevant.

Sunetul clopotului imobiliar este acelasi. Tranzactii se fac tot timpul. Numai protagonistii si sumele difera. Piata imobiliara este definita de trei verbe: a sti, a vrea, a putea! Pentru cei ce stiu imobiliare, pentru cei care au nevoie de ele si pentru cei care pot sa cumpere sau sa vanda, in piata imobiliara clopotele bat intotdeauna.

www.dragosdragoteanu.ro

#piata imobiliara Romania, #preturi apartamente Romania , #Stiri Imobiliare