Bechtel ar putea reduce cu 35% costurile pentru Autostrada Transilvania

Marti, 07 Iunie 2011, ora 15:28
1599 citiri
Bechtel ar putea reduce cu 35% costurile pentru Autostrada Transilvania

CNADNR nu va discuta cu Bechtel despre rezilierea contractului pentru Autostrada Brasov - Cluj - Bors, ci va negocia reducerea costurilor, revizuirea graficului si esalonarea datoriilor, a declarat marti directorul general al Companiei de Drumuri, Daniela Draghia.

"Ii asteptam pe cei de la Bechtel in vederea negocierii. Nu se discuta de reziliere, ci de o scadere a costurilor.

Negociem cu Bechtel reducerea costurilor, ca sa se incadreze in standardele actuale, revizuirea graficului si esalonarea datoriilor. Costurile ar putea fi reduse cu 35%", a spus Draghia.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a inregistrat la 1 mai, catre compania americana Bechtel, pentru proiectul Autostrada Brasov - Cluj - Bors, datorii de peste 111 milioane euro, din care peste 21 milioane euro reprezinta TVA, declarau recent reprezentantii CNADNR.

"Pentru proiectul Autostrada Brasov - Cluj - Bors, in anul 2010, bugetul aprobat initial a fost de 977 milioane lei, iar datoriile inregistrate in luna ianuarie 2010 se ridicau la 903 milioane lei, din care 867 milioane lei numai la constructor.

Totodata, in anul 2010 lucrarile s-au concentrat pe sectiunea Campia Turzii - Gilau, pentru punerea in functiune a tronsonului Campia Turzii - Turda, valoarea acestora fiind de circa 99 milioane euro.

Pentru plata datoriilor au fost aprobate in luna decembrie 2010 doua Hotarari de Guvern prin care au fost alocati din fondul de rezerva la dispozitia guvernului 16 milioane euro", potrivit CNADNR.

Compania de Drumuri a precizat ca pentru Sectiunea 2B Campia Turzii - Gilau, pusa in functiune, costul pe kilometru se ridica la circa 16 milioane euro / km, fata de circa 5,4 milioane euro/km la contractare.

"Pana in prezent, desi a fost atacata doar 26% din lucrare, din care in operare 12,5%, cheltuielile se ridica la 5,2 miliarde lei (Bugetul alocat Autostrazii Transilvania in perioada 2004 - 2011). Sunt demarate negocieri cu antreprenorul pentru stabilirea unui program de lucrari in perioada 2011 - 2012 si reducerea costurilor de constructie", conform specialistilor CNADNR.

#bechtel, #autostrada transilvania , #Stiri Imobiliare