Cade "imobiliarul ", cad nenumarate alte activitati

Luni, 21 Iulie 2008, ora 10:11
2396 citiri
Cade "imobiliarul ", cad nenumarate alte activitati

"Virusul subprimei" nu se manifesta, din pacate, cu efecte numai in ordinea marilor mandarini ai banului - vedete continue in luminile rampei -ci si in categoria participantilor marunti -dar numerosi - intrati in istorie prin formula de un indicibil cinism obraznic drept "pagube colaterale".

Pe la inceputul lui iulie 2008, ceea ce era socotit "campionul francez in anunturile imobiliare " ( o pagina web "in serviciul particularilor si al profesionistilor din imobiliar " ) a suferit o corectie aspra a pretului pentru o actiune la bursa dupa ce pierduse, in numai un semestru, mai bine de 60 % din valoare (aducand scaderi considerabile inclusiv in materie de " Ebitda", coeficientul ce apreciaza pretul unei companii la o posibila vanzare ).


Acest episod a deschis dosarul efectelor de ramificatie care prejudiciaza un numar impresionant de activitati, afaceri si profesiuni ce sunt afectate - in maniera propagarii undelor concentrice - de criza imobiliarului global.

Rand pe rand au fost recenzati nu doar antreprenorii de constructie - de marimi diferite- dar si producatorii de materiale dintre cele mai diverse ( de la betoane si caramida si pana la cele intrebuintate pentru finisaj si dotari ) , "electrocasnicele " aflate in legatura cu dotarile in " urbanizarile " noi, astazi suspendate sau esuate, echipamente de toata mana; meserii de " aval " sau " de amonte " ( ingineri din toate categoriile in legatura cu imobiliarul, agenti, consultanti financiari de credit ipotecar, "mana de lucru " din orice sector apartinand antreprizei de constructie sau de reparatii de cladiri, topometri etc.); "transportatori ", experti, arhitecti - un mic "tinut cu populatia lui " care din potopul de bani e posibil sa cada direct in neagra saracie.


Aceste scheme simple sunt arhi-cunoscute in alte parti, unde interesul pentru desfasurarile de la o zi la alta mai virulente nu se manifesta doar in mediile specializate in administrare de bani si la producatorii de spectacole de presa efemere (deobicei iresponsabile ), asa cum este la noi, ci au greutatea sociala ce se subintelege la numai o examinare sumara.

Dar ati vazut analize in aceste teme in Romania, intreprinse la rece insa fara preconceptiile curente si, mai ales, fara propagandism semidoct? Eu nu am auzit despre ele sau poate nu sunt in curent.

Un comentariu de Artur Silvestri, Profesor de gestiune

imobiliara si expertiza de patrimoniu la Universitatea Internationala

Francofona din Bruxelles (autor Monitor Imobiliar)