Capitala inseamna 70% din piata imobiliara din Romania

Joi, 21 Februarie 2013, ora 15:11
2264 citiri
Capitala inseamna 70% din piata imobiliara din Romania

Capitala detine 70% din volumul total tranzactionat in 2012 pe piata imobiliara, iar cele mai multe tranzactii au fost inregistrate in sectorul de birouri (62%), urmat de retail (30%) si de spatiile de depozitare si logistice (7%), potrivit reprezentantilor CBRE.

In semestrul al doilea al anului trecut, 98% din volumul total al tranzactiilor a fost inregistrat in Bucuresti, spre deosebire de primul semestru, cand toate tranzactiile au fost incheiate pentru proprietati aflate in provincie, potrivit raportului CBRE despre piata investitionala din Romania in semestrul doi din 2012.

"Proprietatile prime, inclusiv cele din provincie, vor ramane in continuare principalele tinte pentru investitori, insa este dificil de estimat nivelul noilor dezvoltari imobiliare ce vor fi livrate pe piata in urmatorii doi ani. In conditiile in care vanzatorii vor dori sa obtina in continuare randamente de 8% pentru cladiri de birouri, perfectarea tranzactiilor va fi ingreunata. De altfel, estimam ca randamentele prime vor creste cu 1% daca nu se imbunatatesc conditiile de finantare. Sectoarele de birouri si retail au dominat piata investitionala locala si ne asteptam ca in continuare sa reprezinte cel mai mare interes pentru investitori. Bucurestiul va atrage in continuare investitori pentru proiecte de birouri, in timp ce provincia este o tinta pentru dezvoltarea centrelor comerciale prime", a spus James Heyworth Dunne, Head of Capital Markets and Valuation Department CBRE Romania.

Romania a inregistrat o scadere a volumului investitional cu 45% anul trecut fata de 2011, coborand de la 351 de milioane de euro la 202 milioane de euro. Scaderea s-a inregistrat la nivelul intregii Europe Centrale si de Est, care a incheiat anul 2012 cu un volum total de 7,2 miliarde de euro, mai redus cu 35% fata de 2011.

Cu toate acestea, valoarea medie pe tranzactie in Romania a crescut in 2012, ajungand la 22,4 milioane de euro fata de 16,6 milioane de euro in 2011, insa a ramas sub maximul de 23,3 milioane de euro inregistrat in 2010.

Sectorul de birouri a dominat activitatea tranzactionala in semestrul II din 2012 atat din punct de vedere al numarului, cat si al valorii totale. Tranzactionarea cladirilor de birouri Stirbey Center, Bucharest Tower Center, HQ Victoriei si Nova Building a atins un volum de aproximativ 80 milioane de euro.

Tranzactiile investitionale transfrontaliere ce includ proprietati aflate atat in tari invecinate, cat si in Romania, vor avea un impact major in structura proprietarilor din Romania, asa cum s-a intamplat si in anii precedenti. O astfel de tranzactie este cea dintre Auchan si Real, care include hipermarketurile Real din Polonia, Rusia, Ucraina si Romania. Aceasta tranzactie ar putea fi incheiata in prima parte a anului 2013, dupa ce vor fi obtinute toate aprobarile din partea Consiliului Concurentei si a Uniunii Europene.

Evolutia randamentelor inregistrate in Romania in 2012 a fost stabila, cu exceptia sectorului de birouri, care a inregistrat o schimbare majora, urcand de la 8% in primul trimestru la 8,25% pana la sfarsitul anului. Sectoarele de retail si industrial au ramas la aceleasi niveluri pe intreg parcursul anului - 8,75%, respectiv 10,25%.

Chiria prime nu a inregistrat nici ea schimbari majore, singura exceptie fiind tot in cazul segmentului birouri, care a scazut de la 19,5 euro/mp/luna la 18,5 euro/mp/luna. Pentru segmentul retail, chiria prime a ramas la 50 euro/mp/luna, iar cea pentru spatii de depozitare si logistice s-a stabilizat la 4,1 euro/mp/luna.

In comparatie cu alte capitale din Europa Centrala si de Est, randamentele din Bucuresti si Sofia sunt printre cele mai mari din regiune, cele mai mici fiind inregistrate de Praga si Varsovia, urmate de Budapesta si Bratislava.

Astfel, daca in Sofia in ultimul trimestru al acestui an, randamentul prime pe segmentul birouri a fost de 9%, pe cel industrial de 11,5%, iar domeniul retail a inregistrat un nivel de 9%, valorile din Varsovia pe segmentele birouri, industrial si retail au fost de 6,25%, 7,25%, respectiv 6%, avand loc o scadere fata de primul trimestru.

#piata imobiliara Romania, #piata imobiliara bucuresti, #tranzactii imobiliare Romania , #Stiri Imobiliare