Cel de-al doilea oras al Marii Britanii este de vanzare

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 17:03
2470 citiri
Cel de-al doilea oras al Marii Britanii este de vanzare

Consiliul Municipal al orasului Birmingham anunta ca ar putea vinde o parte dintre atractiile locale pentru a putea plati datorii de peste un miliard de lire sterline, anunta BBC.

Autoritatile din Birmingham s-au inteles cu sindicatele care reprezinta mii de salariati, fiind de acord sa ofere plati compensatorii catre angajati si fosti salariati, in special femei, care contesta egalitatea veniturilor. Suma pe care trebuie sa o acopere ajunge la un miliard de lire sterline (1,2 miliarde de euro). Edilii nu au stabilit inca ce atractii locale vor fi scoase la vanzare, dar suma tintita poate fi atinsa, relateaza BBC, care a alcatuit si un top al obiectivelor care ar putea fi comercializate.

The Birmingham NEC este amplasat in apropierea celei de-a sasea iesiri de pe autostrada M42 si este unul dintre cele mai mari centre de expozitii din Europa. Deschis in 1973, centrul gazduieste si LG Arena, o sala cu o capacitate de 16.000 de locuri, unde se tin concerte si conventii. In total, NEC are 20 de sali si se intinde pe 2,54 kilometri patrati, fiind cea mai mare cladire de acest gen din Regatul Unit. Este pe primul loc in Europa din punct de vedere al numarului de vizitatori si pe pozitia a saptea dupa suprafata.

Richard Taffler, profesor de Finante la Warwick Business School, considera ca "desi Consiliul nu a stabilit un pret estimativ, the NEC ar putea costa pana la 300 de milioane de lire sterline". Taffler crede ca "evaluarea unei cladiri de acest fel este dificila, pentru ca nu se stie cat de bine va functiona in viitor si cat de mult trebuie investit pentru a o mentine profitabila."

International Convention Centre - Centrul International pentru Conventii, este o constructie destinata conferintelor, care a costat in jur de 200 de milioane de lire sterline (240 de milioane de euro). ICC este amplasat in centrul orasului Birmingham, in Centenary Square si include si Symphony Hall, o sala de concerte cu o capacitate de 2.262 de locuri. Constructia a necesitat 60.000 de metri cubi de beton si a gazduit summit-ul G8 din 1998.

National Indoor Arena este o sala polivalenta, construita in 1991, unde se organizeaza concerte, evenimente sportive si conventii. Richard Taffler afirma ca, potrivit unui raport KPMG, the NEC, NIA si ICC, administrate de NEC Group, asigura in jur de 30.000 de slujbe si genereaza aproape trei miliarde de lire sterline.

"Consiliul trebuie sa se asigure ca, in eventualitatea in care aceste cladiri vor fi vandute, ele vor continua sa aduca bani in economia locala", spune Taffler. "Pretul care se poate obtine prin vanzare nu este la fel de important ca beneficiile pe termen lung", adauga el. De la deschidere, din 1991, NIA a gazduit competitii din peste 30 de sporturi si artisti ca Oasis, Coldplay sau Cirque du Soleil.

Alaturi de consiliile municipale din Wolverhampton, Coventry City, Dudley, Sandwell, Walsall si Solihull, Consiliul Municipal al orasului Birmingham detine 49% din actiunile aeroportului Birmingham. Autoritatile au numit in repetate randuri actiunile la aeroport "bijuteriile coroanei", afirmand ca nu vor fi vandute, dar vestea ca the NEC ar putea fi comercializat redeschide discutiile privind scoaterea pe piata a actiunilor. In prezent, pretul unei actiuni este 1,08 lire sterline (1,29 euro), dar Richard Taffler spune ca "vanzarea unei mici parti dintr-o afacere nu va genera preturile care se pot obtine prin vanzarea intregii participatii, pentru ca interesul va fi scazut. Consiliul trebuie sa urmareasca atent piata."

Aeroportul din Birmingham a inregistrat cel mai mare trafic de pasageri in 2008 (9,6 milioane de calatori), in prezent fiind al saptelea cel mai aglomerat aeroport din Regatul Unit. Birmingham Airport ofera atat zboruri interne, cat si curse catre destinatii europene, din Orientul Mijlociu, sau America de Nord.

Amplasat in Chamberlain Square, Birmingham Museum and Art Gallery este administrat de Birmingham Museums Trust, care conduce alte opt muzee din oras. Cladirile si colectiile raman insa in proprietatea orasului, care asigura 63% din finantarea anuala, desi in 2013 si-a redus participatia la 314.000 de lire sterline. Autoritatile ar putea urma exemplul consiliilor locale din Northampton si Croydon si ar putea vinde si o parte dintre colectiile expuse.

Muzeul a fost deschis in 1885 si expune colectii internationale de pictura, ceramica, arheologie, etnografie sau istorie. Birmingham Museum and Art Gallery atrage 856.000 de vizitatori in fiecare an, iar intrarea in majoritatea salilor este libera, in afara unor expozitii importante.

Consiliul Municipal al orasului Birmingham a analizat functionarea si viitorul a 45 de complexuri sportive si de agrement din localitate, dupa ce s-a dovedit ca bugetul stabilit pentru operarea acestora era depasit cu sapte milioane de lire sterline. Autoritatile au ajuns la concluzia ca preturile din ce in ce mai mari la utilitati, renovarea cladirilor invechite si reducerea numarului de clienti platitori au contribuit la depasirea bugetului. Edilii au anuntat ca ancheta nu cuprinde arene pe care se pot organiza evenimente sportive oficiale sau care sunt incluse in circuitul competitional. Consiliul ar putea vinde sau inchiria complexurile catre firme private, dupa modelul Harborne Pool and Fitness Centre.

Birmingham este al doilea oras din Anglia, dupa populatie, cu peste un milion de locuitori, fiind depasit doar de capitala Londra, din acest punct de vedere. Zona metropolitana a orasului este a doua cea mai populata din tot Regatul Unit, avand peste 3,6 milioane de locuitori si se afla pe pozitia secunda in Marea Britanie dupa Produsul Intern Brut, cu 112 miliarde de dolari, in 2012.

#Birmingham de vanzare, #cladiri de vanzare Birmingham, #datorii Birmingham , #Stiri Imobiliare