Cum pot plati IMM-urile impozit mai mic pe cladiri

Marti, 10 Martie 2009, ora 12:22
2071 citiri
Cum pot plati IMM-urile impozit mai mic pe cladiri

Reevaluarea imobilelor ar ajuta companiile sa plateasca o suma mai mica pentru impozitul pe cladiri, pentru ca in urma reevaluarii impozitul se calculeaza pe baza cotei minimale si la valoarea actuala de piata, care a atins cea mai scazuta cota din ultimii doi ani, sustin consultantii imobiliari.

"Scaderile de preturi inregistrate in ultimul timp la tranzactionarea imobilelor influenteaza valoarea curenta de piata pe care o constata raportul de evaluare imobiliara, iar companiile pot profita in acest moment pentru a solicita reevaluarea cladirilor din patrimoniu", spun consultantii imobiliari ai companiei MediaCity.

Potrivit acestora, diferenta care se poate economisi fata de anii precedenti depinde de momentul in care au fost cumparate imobilele detinute in proprietate de compania respectiva si de cat de repede ea solicita reevaluarea acestora, chiar fara sa astepte trecerea celor trei ani fiscali.

"Astfel, daca se solicita o reevaluare acum, cand valoarea de piata a cladirilor a scazut fata de anii precedenti, cota de impozitare va fi cuprinsa intre 0,25%-1,5% din valoarea actuala rezultata in urma evaluarii, deci persoanele juridice vor plati mai putin", mai spun consultantii imobiliari.

In prezent, persoanelor juridice li se aplica o cota de impozitare stabilita prin hotararea Consiliului Local. Aceasta cota poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,5% din valoarea de inventar pentru cladirile aflate in patrimoniu pentru care persoanele juridice au efectuat cel putin o reevaluare in ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinta. Companiilor care nu au efectuat nici o reevaluare a cladirilor in ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinta li se aplica o cota de impozitare intre 5% si 10%.

#companie, #impozt, #reevaluare , #Stiri Imobiliare