Edgar Rosenmayr, Immoeast: Trendul ascendent al pietei imobiliare va mai dura cel putin un deceniu

Luni, 18 Iunie 2007, ora 10:05
1115 citiri

Edgar Rosenmayr, directorul de investitii al Immoeast, cel mai activ jucator de pe piata imobiliara locala, spune ca grupul austriac se concentreaza pe piata din Capitala, pe segmentul cladirilor de birouri, pentru ca provincia nu ofera in prezent randamentul vizat.

"In cazul cladirilor de birouri ne concentram in special pe Capitala, deoarece piata romaneasca este una atipica, iar noi credem ca in celelalte orase o cladire de birouri nu poate sa aduca randamentul si veniturile pe care noi le vizam", a declarat Rosenmayr.

Portofoliul fondului austriac de investitii pe piata locala a ajuns la 113 proprietati, cu o suprafata totala de 3,85 milioane de metri patrati, dintre care 44 de proprietati de retail, finalizate sau in diferite stadii de dezvoltare, cu o suprafata inchiriabila de 894.

"Portofoliul nostru este in permanenta innoit, consolidat si optimizat, iar in cazul in care un anumit proiect nu mai corespunde standardelor noastre, este de regula vandut. La fel se va intampla probabil, in cativa ani, si cu unele proiecte pe care le detinem pe piata romaneasca, deoarece un imobil achizitionat acum nu va mai fi la fel de interesant in urmatorii zece ani", a precizat directorul de investitii al Immoeast AG. Rosenmayr a mai spus ca acest fenomen este momentan vizibil in Cehia, unde unele cladiri de birouri nu mai sunt rentabile si e posibil sa fie vandute.

Potrivit lui Rosenmayr, circa 20% din bugetul de 7,5 miliarde de euro alocat de Immoeast pentru investitii va fi indreptat inspre piata locala, directorul Immoeast estimand ca trendul ascendent al pietei imobiliare va mai dura cel putin un deceniu, cu o scadere de maximum 5% in urmatorii ani.

"In Romania avem cel mai mare portofoliu din ansamblul investitiilor noastre, iar in acest moment piata romaneasca este si cea mai atractiva pentru noi. Sigur, suntem optimisti-precauti cand vine vorba de succesul avut in alegerea proprietatilor pe care le detinem pe piata locala, dar credem ca Romania va ramane si in urmatorii ani una din tintele predilecte ale Immoeast", a declarat Edgar Rosenmayr.

El estimeaza ca trendul crescator al pietei romanesti atat pe piata imobiliara, cat si in domeniul de retail va continua si in urmatorii zece ani, chiar daca randamentul investitiilor nu va fi la fel de mare.

"Romania are un potential mare, iar piata imobiliara nu e la fel de matura cum sunt cele din Polonia sau Cehia. Cred totusi ca in urmatorii zece ani Romania va avea o piata imobiliara din ce in ce mai matura, iar in acest context estimam ca randamentul investitiilor se va diminua", a declarat directorul de investitii al Immoeast AG.

Rosenmayr crede ca, desi in acest moment in Romania exista o dezvoltare agresiva pe piata de retail din toate orasele, fenomenul va genera si proiecte care vor fi mai putin profitabile, in principal datorita problemelor de management.

"Retailul are nevoie de manageri profesionisti si vizionari pentru a functiona. Sa conduci un mall este o adevarata afacere in sine, deoarece trebuie sa te mentii permanent in top, iar pentru aceasta e nevoie de foarte multa creativitate si de profesionalism. Proiectele care esueaza in retail, esueaza si din motive de management", spune Edgar Rosenmayr.

Acesta a mai spus ca, inainte ca Immoeast sa ia decizia de a investi intr-un anumit proiect, se realizeaza o investigatie aprofundata asupra locatiei, precum si asupra veniturilor pe care respectivul proiect le poate genera.

"In urma anilor petrecuti in cadrul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare am reusit sa imi stabilesc contacte care imi folosesc si azi. Cunoscand 80% din investitorii din zona, pot afla in cateva ore daca un nou investitor e serios sau daca sunt probleme", marturiseste Rosenmayr.

Grupul austriac si-a majorat recent capitalul social cu peste 2,8 mld. euro, pentru a finanta programul de investitii de 6 miliarde de euro care vizeaza proiecte din Europa de Sud-Est, in special in Romania.

Capitalizarea fondului a ajuns astfel la 8,6 mld. euro.

Fondul austriac de investitii si-a anuntat de asemenea intentia de a investi, in parteneriat cu European Future Group 300 de milioane de euro, in urmatorii ani, pentru constructia a opt-zece parcuri logistice in Romania. Suprafata totala inchiriabila a centrelor logistice va fi de aproximativ 500.000 de metri patrati.

"Am identificat deja sase potentiale locatii pentru aceste parcuri logistice, iar intentia noastra este sa construim centre care sa fie la standardele europene. Noua retea de centre logistice completeaza portofoliul nostru si ne ajuta sa beneficiem de trendul de crestere de pe piata romaneasca de logistica", a precizat Edgar Rosenmayr.

<b>Bloombiz</b>

Continuarea(Sursa: <a href=http://www.zf.ro/articol_128929/edgar_rosenmayr__immoeast__trendul_ascendent_al_pietei_imobiliare_va_mai_dura_cel_putin_un_deceniu.html/ target=_blank>ZiarulFinanciar</a>)