Executarile silite: Datornicii bancari stau pe jar. Este 2013 anul evacuarilor?

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 13:48
7113 citiri
Executarile silite: Datornicii bancari stau pe jar. Este 2013 anul evacuarilor?

Anul 2013 anunta schimbari importante pe piata executarilor silite. Noul Cod de procedura civila fluidizeaza procesul de valorizare a imobilelor executate silit, iar politia va putea sechestra masinile rau-platnicilor in trafic.

Pe de alta parte, un proiect de lege aflat in dezbatere publica isi propune amanarea cu doi ani a executarii silite a persoanelor fizice din locuinte.

Intre timp, rata creditelor neperformante a atins 18% si cu toate acestea, bancile nu fac progrese foarte mari in valorizarea garantiilor executate silit. Piata imobiliara este inca la pamant, iar putinii cumparatori nu prea sunt dispusi sa riste viitoare procese, dupa achizitionarea locuintelor executate silit.

In acest context, anul 2013 se anunta decisiv pentru soarta celor aproximativ 100 de mii de romani care, potrivit statisticilor, ar fi in pericol de evacuare in acest moment si care asteapta cu teama data de 1 martie, cand se vor relua procedurile de evacuare din apartamente. Specialistii contactati de Business24 au pareri impartite in ceea ce priveste strategia care ar trebui adoptata de banci.

Sistemul financiar s-ar putea prabusi, daca bancile nu sunt lasate sa recupereze din piederi

Pe de o parte, analistul financiar Aurelian Dochia saluta modificarile aduse Codului de procedura civila care urgenteaza procesul de vanzare a locuintelor executate silit, prin impunerea unui numar maxim de trei licitatii. In plus, pretul imobilului licitat poate fi redus cu pana la 50%, in cazul lipsei de cerere. Pe de alta parte, analistul considera riscant proiectul de lege care militeaza pentru amanarea evacuarii, astfel incat datornicii sa gaseasca resurse pentru reluarea platilor.

"Proiectul inclina din nou balanta in favoarea datornicilor, iar bancile vor fi si mai reticente in acordarea de credite. Nu ar fi cazul sa se intervina prin masuri care sa creasca nivelul de neperformanta pana la un nivel in care insusi sistemul financiar risca sa se prabuseasca", a declarat Aurelian Dochia, pentru Business24.

Insa viziunea analistului financiar nu este impartasita si de avocatul Codrut Avram: "Avand in vedere conditiile economice vitrege, necontrolabile de clientii aflati in situatia de a fi executati silit, vorbim despre o masura excelenta. In plus, avand in vedere ca imobilele au preturi mai mici decat in momentul in care au fost semnate contractele de credit, bancile nu ar avea un beneficiu, ci dimpotriva, ar trebui sa vanda respectivele imobile la preturi mult mai mici, nerecuperandu-si astfel sumele pe care le-au imprumutat", a declarat avocatul, pentru Business24.

Bancile asteapta revenirea pietei imobiliare

Dezavantajele valorizarii imobilelor in acest moment sunt subliniate si de analistul financiar Dragos Cabat, care este de parere ca bancile asteapta mai curand o revenire a pietei imobiliare.

"Bancile au ezitat sa evacueze rau-platnicii din apartamente si pana de curand nu au organizat nici licitatii serioase pentru vanzarea activelor. Numarul celor evacuati nu va depasi cateva mii in Romania, iar bancile vor prefera sa astepte restructurarea creditelor respective. Doar daca BCR va da trendul de evacuare a datornicilor, atunci este posibil ca 'viteza' acestor executari sa creasca si din partea celorlalte banci", a declarat Cabat, pentru Business24.

Nevoia unei solutii de compromis este subliniata si de avocatul Codrut Avram: "Solutia alternativa ar fi ca respectivele banci sa fie mult mai intelegatoare, sa accepte o reesalonare. Este si in interesul bancilor sa nu execute pe cineva. Conditiile impuse de catre banci pentru aceste reesalonari sunt mult prea drastice pentru situatia economica a clientilor. Nu exista negociere, clientul ori accepta oferta respectiva, ori banca incpe executarea impotriva sa".

Executarile silite, un fenomen international

Se poate insa si mai rau. In Spania au fost emise, incepand cu 2008, peste 350 de mii de ordine de evacuare, iar jumatate din acestea au fost puse in aplicare. Fenomenul capata nuante dramatice, in conditiile in care creste alarmant rata de sinucideri in randurile celor care isi pierd locuintele.

Si in SUA, unul din 248 de proprietari este executat silit. De necrezut, insa este o veste buna, in contextul in care anul trecut, raportul era de unul la 213 datornici. De asemenea, numarul proprietarilor a caror ipoteca depaseste valoarea de piata a locuintei a scazut la 10,9 milioane de oameni, fata de 11,6 milioane in urma cu un an.

#executari silite banci, #licitatii banci, #oferte executari silite , #Stiri Imobiliare