Familiile europene, inegale in fata accesului la proprietate

Joi, 19 Iunie 2014, ora 09:05
1226 citiri
Familiile europene, inegale in fata accesului la proprietate

Pentru a deveni proprietare, familiile trebuie sa faca un efort financiar mai mic in Danemarca, Germania si Portugalia, decat in Franta, Marea Britanie si in Polonia, unde cumpararea unei locuinte inghite mai multi ani de venituri, potrivit unui studiu publicat miercuri si citat de AFP.

In Danemarca, achizitionarea unei locuinte noi de 70 mp nu necesita decat 2,1 ani de venit mediu brut, fata de 3 ani in Germania si 3,1 ani in Portugalia, potrivit acestui al treilea studiu anual al cabinetului de consultanta Deloitte, care vizeaza piata imobiliara rezidentiala in 15 tari din Europa si in Israel.

In Belgia, Olanda, Irlanda, Spania si Austria, locuinta este inca relativ abordabila pentru ca achizitionarea ei necesita intre 3,6 si 5,6 ani de venit mediu brut. Dimpotriva, familiile trebuie sa investeasca 7,9 ani de venituri medii brute in Franta, 8,5 in Marea Britanie si 10,4 in Rusia, adica un efort financiar mult mai considerabil.

In Republica Ceha, Italia, Ungaria si Polonia, efortul financiar care trebuie depus este aproape la fel de consecvent, cu 7,2 pana la 7,4 ani de venituri.

Acest efort financiar 'nu pare sa fie corelat semnificativ cu nivelul de bogatie al tarii', comenteaza Deloitte.

De fapt, in tarile cu Produs Intern Brut (PIB) ridicat ca Italia, Marea Britanie si Franta, precum si in altele cu economie mai putin dezvoltata ca Republica Ceha, Ungaria si Polonia, el este cvasisimilar, mergand de la 7,2 la 8,5 ani de salariu mediu brut.

In ceea ce priveste preturile, Londra si Parisul au ramas capitalele cele mai scumpe in Europa in 2013, cu un pret mediu pe metru patrat care poate depasi 10.000 de euro in prima si 8.140 euro in a doua.

In opozitie, Budapesta, Lisabona si Varsovia sunt capitalele cele mai putin scumpe din Europa in 2013, cu un pret mediu pe metru patrat de 1.140 de euro, 1.640 de euro si, respectiv, 1.704 euro.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#familii europene, #achizitii locuinte, #piata imobiliara , #Stiri Imobiliare