Investitiile companiilor private au depasit, in 2005, jumatate din totalul pietei

Joi, 12 Octombrie 2006, ora 12:29
895 citiri

Investitiile companiilor cu capital privat au reprezentat, anul trecut, 51,7% din totalul pietei, in crestere fata de 2004, cand au avut o pondere de 46,5%, potrivit unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).Restul fondurilor investite au provenit de la intreprinderile de stat, 39,1% din total, si de la firmele cu capital mixt, 9%.

In cadrul grupei de companii mari, cele mai importante investitii au provenit din partea firmelor cu capital de stat, cu o pondere de 54,6%, urmate de societatile private, cu 33%. Fondurile investite de intreprinderile mici si mijlocii private au avut o pondere de 91,5% in totalul grupei.

In ceea ce priveste sumele alocate pentru achizitionarea de utilaje si echipamente, 59,3% din total au provenit de la companiile private, 30,1% de la societatile de stat si 10,3% de la firmele cu capital mixt.

In studiul realizat, CNP a inclus in categoria companii mari firmele care care aplica reglementarile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate si care indeplinesc cumulativ doua din urmatoarele criterii - cifra de afaceri peste noua milioane euro, active totale de peste 4,5 milioane euro sau un numar mediu de salariati de 250 persoene.

In categoria IMM au fost incluse persoanele juridice care aplica reglementarile contabile simplificate armonizate cu directivele europene, in care numarul de personal este intre 10 si 250 persoane.

Microintreprinderile au fost asimilate cu persoanele juridice cu numar de personal de pana la noua salariati.

Mediafax