Managerii prevad cresterea moderata a constructiilor

Luni, 28 Februarie 2011, ora 10:23
1964 citiri
Managerii prevad cresterea moderata a constructiilor

Managerii firmelor romanesti anticipeaza o crestere moderata a constructiilor si a industriei prelucratoare in perioada februarie-aprilie si o relativa stabilitate in servicii si comertul cu amanuntul comparativ cu cele trei luni anterioare, arata datele publicate luni de INS, informeaza NewsIn.

Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS), managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +15%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% la intreprinderile mari, cu 500 de salariati si peste.

Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de crestere mult mai accentuata decat pe total: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, precum si fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (solduri conjuncturale +19% si respectiv +8%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

Potrivit estimarilor din luna februarie, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +6%) si relativa stabilitate a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +2%). Managerii estimeaza relativa stabilitate si a numarului de salariati (sold conjunctural -5%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o crestere moderata a acestora (sold conjunctural +10%).

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat in luna februarie o relativa stabilitate a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural +2%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +4%), in timp ce volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural +3%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -1%). Totodata, managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +38%).

Conform estimarilor din luna februarie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural +4%). In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -2%).

Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +11%).

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#manageri, #firme, #sectorul constructiilor, #industria prelucratoare, #comertul cu amanuntul , #Stiri Imobiliare