Oferte de la 22 de firme pentru proiectarea si construirea aeroportului din Brasov

Vineri, 09 Februarie 2007, ora 16:31
959 citiri

Un numar de 22 de firme din Romania si strainatate au depus oferte in vederea proiectarii, construirii si operarii viitorului aeroport Brasov-Ghimbav, termenul limita pentru inaintarea ofertelor fiind 15 februarie.

"Exista un interes deosebit al companiilor straine pentru aeroportul Brasov. Deja exista oferte destul de interesante si de bune din partea unor companii din Romania, Germania, Italia, Austria, Statele Unite, Marea Britanie si alte tari", a declarat corespondentului MEDIAFAX consilierul judetean Iancu Vespasian, seful comisiei desemnate sa monitorizeze si sa gestioneze realizarea proiectului.

O comisie formata din specialisti in domeniile aeronautic, financiar si constructii va analiza, in 16 februarie, ofertele primite.

Singura problema nerezolvata inca este cea legata de terenul pe care va fi amplasat aeroportul, insa, potrivit lui Vespasian, "procedurile de completare a terenului sunt intr-o stare foarte avansata".

Aeroportul va fi amplasat pe 250 de hectare, din care aproximativ 200 hectare se afla in administrarea Agentiei Domeniilor Statului, iar restul suprafetei apartine Primariei Ghimbav, IAR Ghimbav si unor proptietari privati.

"In privinta finalizarii documentatiei privind terenul ce trebuie sa vina in completarea celui existent, speram ca pana la jumatatea saptamanii viitoare sa avem un raspuns. Documentatia a fost deja depusa la Ministerul Administratiei si Intenrelor si de acolo urmeaza sa ajunga la Ministerul Agriculturii pentru aprobarea de trecere in proprietatea privata a judetului", a spus Vespasian.

El a precizat ca daca procedurile cu terenul vor fi incheiate pana la sfarsitul lunii martie, vor incepe imediat proiectele de constructie a aeroportului, care ar putea fi deschis pina la sfarsitului anului viitor.

Fondurile totale estimate pentru construirea aeroportului se vor ridica la aproximativ 100 milioane euro, dintre care aproximativ 15 milioane euro vor proveni de la Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). In proiect mai sunt implicate Prefectura Brasov, consiliile locale Brasov si Ghimbav, precum si consiliile judetene Brasov, Covasna si Harghita.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)