Piata de birouri din Romania a scazut in 2012 - studiu Cushman & Wakefield

Marti, 19 Februarie 2013, ora 12:01
1921 citiri
Piata de birouri din Romania a scazut in 2012 - studiu Cushman & Wakefield

Piata de birouri din Romania a scazut semnificativ in 2012, pe fondul incertitudinilor economice din intreaga regiune europeana, cu numerosi ocupanti care incearca sa isi reduca costurile operationale, potrivit unui studiu realizat de Cushman & Wakefield privind evolutiile pe piata imobiliara la nivel global.

Proprietarii din Romania au fost nevoiti sa devina din ce in ce mai competitivi in atragerea atentiei chiriasilor, dar chiriile spatiilor din Bucuresti nu au crescut pe parcursul anului.

"Gradul de neocupare pe piata spatiilor de birouri a inregistrat o usoara crestere in anul 2012, ajungandu-se la aproximativ 14,5%. In ceea ce priveste nivelul chiriilor, acestea au inregistrat o usoara crestere, ajungandu-se la un nivel de 18-20 euro/mp/luna in zonele centrale din Bucuresti si in jur 10-12 euro/mp/luna in zonele secundare", a declarat Andrei Birsan, directorul departamentului Birouri, din cadrul Cushman & Wakefield Romania.

Pe parcursul anului 2012 a fost livrat un stoc de aproximativ 100.000 metri patrati de birouri ceea ce inseamna o crestere de aproximativ 5,5% fata de inceputul anului. Cea mai mare parte a noului stoc livrat in 2012 a fost in partea de nord a Bucurestiului - Barbu Vacarescu, Dimitrie Pompeiu si Pipera.

Pentru marile orase din tara nivelul chiriilor a ramas in principiu la nivelul anului 2011, aceasta datorandu-se faptului ca livrarea de noi spatii de birouri a fost relativ mica.

Nivelul chiriilor in zonele centrale din marile orase este de aproximativ 10-12 euro/mp/luna, iar in zonele secundare chiriile sunt de aproximativ 6-8 euro/mp/luna.

Bucurestiul a coborat trei pozitii, pana pe 42, in clasamentul celor mai scumpe 63 de piete de birouri din lume. Birourile din Bucuresti sunt mai scumpe decat cele din Viena, Copenhaga sau Lisabona.

Cele mai scumpe piete imobiliare din lume

Un top al celor mai scumpe piete imobiliare din lume arata ca Londra a depasit Hong Kong, pentru prima data din 2008, iar Rio de Janeiro a urcat de pe locul opt pe trei, cu o crestere a chiriilor cu 43 la suta, in 2012, fata de 2011. La nivel global, chiriile au crescut cu 3 la suta.

Cushman & Wakefield estimeaza ca va continua tendinta companiilor de a incerca sa reduca nivelul chiriilor, din cauza incertitudinii economice la nivel global.

In regiunea Europei Centrale si de Est performanta chiriilor a fost afectata de starea de neincredere a mediului de afaceri, care a continuat pentru al treilea an consecutiv.

Cushman & Wakefield este cea mai mare companie cu capital privat la nivel mondial in domeniul imobiliar.

#piata birouri Romania, #piata birouri Londra, #chirii spatii birouri Romania, #raport Cushman Wakefield , #Stiri Imobiliare