Piata imobiliara romaneasca de lux, sustinuta de ambasadori si presedinti de banci

Marti, 05 Iunie 2012, ora 18:40
2885 citiri
Piata imobiliara romaneasca de lux, sustinuta de ambasadori si presedinti de banci

Chiar daca nu se mai vand palate cu duiumul, se inchiriaza pe banda rulanta locuinte de lux, cu preturi intre 3.000 de euro si 20.000 de euro pe luna. Cum era de asteptat, grosul beneficiarilor unor astfel de resedinte au fost ambasadorii, inaltii diplomati, presedintii si vicepresedintii de banci.

Chiar daca toata lumea canta prohodul pietei imobiliare, divizia de lux nu este afectata de evenimentele economice din zona euro. Aceasta a fost sustinuta anul trecut de inchirierea unor locuinte de lux pentru ambasadori, presedinti de banci sau mari corporatii.

Crestere de 100% a inchirierilor fata de 2011

Angajatii companiei DTX Echinox nu au somat, contrar trendului general, reusind sa genereze tranzactii de inchiriere pe segmentul rezidential de lux a caror valoare cumulata depaseste 500.000 de euro anual (respectiv valoarea cumulata a chiriilor pe un an pentru proprietatile inchiriate).

Iar cireasa de pe tortul imobiliar este reprezentata da faptul ca, in plina austeritate, bugetara, si nu numai, inchirierile au inregistrat o crestere de 100% fata de acelasi interval al anului 2011.

Cum era de asteptat, grosul beneficiarilor unor astfel de resedinte au fost ambasadori, inalti diplomati, presedinti si vicepresedinti de banci si companii multinationale, acestia optand pentru penthouse-uri cu 3-4 dormitoare, situate in zona de nord a capitalei.

Ambasadele si bancile, cei mai activi clienti pe piata de lux

Bugetele pentru inchirierea unor astfel de proprietati de top incep de la 4.000 de euro lunar si pot ajunge pana la 10.000-12.000 de euro in cazul apartamentelor tip penthouse si pana la 20.000 de euro pentru vile, conform reprezentantilor DTZ Echinox.

Ambasadele, bancile si marile companii multinationale sunt cei mai activi clienti pe nisa inchirierilor rezidentiale de lux. In cazul ambasadelor, procesul de ofertare si de selectie este cel mai indelungat si formalizat, ajungand uneori la aproape doi ani.

"Pentru relocarea unui ambasador am lucrat un an si opt luni. Resedinta se afla de peste 30 ani intr-o vila, iar relocarea intr-un penthouse a necesitat indelungi discutii, multiple comisii oficiale, modificari ale aspectelor de securitate si ale specificatiilor tehnice. Penthouse-ul pe care l-au ales are 450 mp utili si 400 mp de terase", a declarat Raluca Plavita, senior residential consultant, DTZ Echinox

In cazul diplomatilor si al expatilor din linia a doua, bugetele pentru resedinte se situeaza intre 3.000 si 6.000 de euro, acestia vizand de regula apartamente cu 2-3 dormitoare, nemobilate. Oferta se regaseste cel mai adesea in zone precum Dorobanti, Kiseleff, Herastrau, Nordului.

De la clasica vila, la penthouse

"Piata rezidentiala din Bucuresti ofera astazi un numar relativ limitat de resedinte de top - locatie, suprafete, finisaje si facilitati - mai ales atunci cand este vorba despre vile. O tendinta recenta pe care am observat-o in randul inaltilor diplomati este aceea de a se orienta dinspre clasicele vile catre penthouse-uri moderne, care le ofera mai mult confort, spatii ample, flexibil compartimentate si chiar terase si gradini mai generoase. Am intermediat recent doua astfel de relocari pentru doi ambasadori", a adaugat Plavita.

#penthouse bucuresti, #piata rezidentiala lux, #crestere inchirieri, #buget resedinta , #Stiri Imobiliare